Analytics

lunes, 18 de mayo de 2015

LA FESTA NOCTURNA (ALCOI EN ABRIL)

Alcoi al mes d'abril: La festa es desplaça del barri de Santa Rosa fins al centre, la zona de marxa de la resta de l'any s'oblida i comencen les Festes de Sant Jordi. Després de la jornada festera arriba l'hora de la mentira i el plis play fins que el cos aguante. Al acabar els actes seriosos les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi abandonen la solemnitat i adquireixen un to més festiu i lúdic. De nit els festers deixen de costat el rigor històric per convertir la sobrietat de les Entrades en una festa popular. Cada any les filaes ixen més al carrer a donar ambient.

La bullícia forma un gran contrast amb els elements organitzatius que envolten el casc antic d'Alcoi durant les Festes de Sant Jordi. Per exemple mentre es fa la "Missa Major" del dia del patró, els carrers es plenen de xarangues i festers que reparteixen caramels, mexeros i paperets i intenten apegar les típiques pegatines.

També és molt conegut el teatret o numeret de la filà Muntanyesos, que cada any va relacionat amb un tema, els lipdubs de la filà Cordoneros, els partits de voleibol gegants que organitza la filà Navarros o també la tradició dels Xanos de disfrassar a un dels seus membres.
La festa nocturna es centra en la Plaça de Dins, la carpa "El castell" i en el pubs del centro i de la Marxa del barri de Santa Rosa (coneguda com "La movida alcoyana"). La música en directe i les discomòvils es feien antigament en "La Glorieta" però ara el famós parc serveix per a quan els joves fan botelló i per a les paraetes de les 28 filaes al Mig Any.

Les filaes comencen la juerga en les seus socials de les filaes (a porta tancada durant els sopars) però després ixen al carrer. Sobretot l'últim dia de la Trilogia munten els divertits soparets i la Plaça d'Espanya s'ompli de música i improvisades taules. Com a final de festes totes les filaes sopen al carrer si la temperatura ho permeteix.


I si en altres pobles tenen begudes insigna (calimotxo, aigua de València, cervesa o gintònic) en Alcoi tenim les litrones. I ja el contingut presenta una gran varietat, per exemple la "sonrisa alcoyana". Però la beguda més demanada en Festes és el café licor: Creat en Alcoi pels obrers del segle XIX, s'ha convertit en la beguda oficial de les Festes de Moros i Cristians. El café licor no es beu a seques (com la mistela i l'herberet de la Diana) sinó que es mescla amb Coca Cola (i d'ahí ix el Plis Play) o mesclat amb aiguallimó. Al mesclar el café licor amb l'aiguallimó ix la deliciosa mentira. En moderació la mentireta és la beguda perfecta per amenitzar el pas de les esquadres durant les Entrades. Tota la comarca coneix la mentira, encara que a altres municipis l'anomenen "burret".

Dones, homes, alcoyans, visitants, festers i no festers disfruten igual i amb la mateixa intensitat la marxa nocturna de les Festes de Sant Jordi.
Els espais van dirigits a públic diversos. "La Movida de Santa Rosa" es veu per una setmana eclipsada pels pubs del centro i les discoteques de la part nova d'Alcoi no obrin fins les 4 del matí. Abans tots estan a la Plaça de Dins i pel centre. La "party hard" també es desplaça a la zona del Terrer i al Sport i com no al mític "Zooloco".

A Alcoi no falta tradició, respecte pel patró i seriositat però Nostra Festa també va sobrada de moments festius i diversió nocturna, tant a la Plaça de Dins com a la marxa de Santa Rosa. Durant la resta de l'any el Centre es manté en silenci, esperant a que arribe abril i desperte l'alegria de les Festes de Sant Jordi.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites