Analytics

domingo, 3 de enero de 2016

TRILOGIA DELS REIS MAGS ALCOI 2016

Amb l'inici de l'any nou comença a la ciutat d'Alcoi la Trilogia dels Reis Mags. Ses Majestats Melchor, Gaspar i Baltasar arriben desde Orient per adorar al Jesuset i ho fan amb una gran pompa i uns actes previs que fan especial i únic el Nadal Alcoyà.
El primer de tots els actes és "Les pastoretes". Aquesta desfilada tradicional anuncia la proximitat de la Cavalcada amb la presència multitudinària de xiquets vestits de pastorets.
 Les xiquetes i xiquets fan danses típiques al so de les xirimites i les cançons populars, junt a moltes nadaletes que aporten ambient festiu a un acte molt dolç. Molts xiquets desfilen sobre carros tirats per cavalls i fan l'acte més entranyable pels seus vestits de pastoret que fan molt adorables als alcoyans que participen.
Aquest any l'acte de "Les Pastoretes" és hui dia 3 de gener de 2016 i tot comença al matí, quan es fa una rostida a la Plaça d'Espanya. Els pastors més matiners avisen del principi del dia amb música i amb la olor dels embotits a les brases del foc. Es reparteixen llonganisses i botifarra a tots els que s'acosten a La Bandeja.
Els animalets com cabres i ovelles sempre acompanyen la desfilada de les Pastoretes amb ramats molt nombrosos però el més destacat són les danses populars que es ballen durant el trajecte al compàs del tabal i la xirimita. 
El grup de danses Carrascal participa en l'acte aportant entusiasme i fent el ball de "La Jota de la Serra de Moixent".
En canvi l'altre col·lectiu de danses de la ciutat, el grup de danses Sant Jordi, ballarà com tots els anys el conegut "Fandango de Palomar".
L'acte de "Les Pastoretes" comença a les 12 del migdia desde el Carrer Sant Nicolau i després de passar per la Font Redona i la Glorieta descendeix lentament fins la Plaça d'Espanya. Els pastorets van cantant i entregant paperets.
Tota la celebració es remunta a l'any 1889 quan uns xiquets vestits de pastorets van anar a obsequiar al xiquet Jesús en un estable. Per això l'acte acaba en la Plaça Espanya, on està el pessebre amb el Betlem vivent en el que apareix Sant Josep, la Verge Maria i el fill de Déu. Tots els pastorets s'apropen al Naixement per a fer-se fotos i donar-li caramels al bebé.

Demà dilluns dia 4 de gener es celebrarà l'acte del Bando a les 7 de la vesprada desde la Font Redona. Els personatges del Tirisiti animaran al públic en un acte senzill i ple de harmonia. Com mana la tradició desde 1923, l'Emissari llegirà el text escrit per Vicent Argudo per a pregonar l'arribada dels 3 Reis d'Orient en aquest any recentment estrenat.
La comitiva tindrà com a protagonistes a les imprescindibles burretes per a que els xiquets dipositen les cartes on han demanats tots els regals. Unes hores abans el telegrama estarà penjat i el Tio Piam farà el seu peculiar pregó, sempre acompanyat de la música aguda de les xirimites. La tradició del Pio Piam es remonta al segle XIX i s'ha recuperat fa pocs anys. Durant el segle XX era més normal que a l'Emissari se li fera una rebuda pública desde els escenaris amb tots els xiquets aplaudint desde el saló de butaques.
 El Tio Piam és un personatge antic d'Alcoi però el missatger oficial dels Reis Mags és l'Emissari que actualment desfila sobre una preciosa carrossa amb les tres corones dels Reis Mags. A part de les burretes, els bous també apareixen a l'acte del Bando perquè arrastren la carrossa on també està l'estrela il·luminada. 

Per primera volta, el Campament Reial ubicat al Preventori serà visitable. La disposició del campament a les muntanyes està indicat per les fogueres i les antorxes que avisen de a quina proximitat estan els Reis Mags i tots els negrets. El dia 5 de gener de les 10 a les 14 hores es podrà visitar el Campament a la zona del Preventori. Els autobusos per a pujar tindran una finalitat solidària ja que els diners aniran destinats a la Creu Roja i la campanya "Un juguete, una ilusión" per als xiquets més necessitats. Melchor, Gaspar i Baltasar no estaran al Campament però si hi hauran molts ajudants com els patges.

I el dimarts es celebrarà la CXXXI Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi a partir de les 6 de la vesprada. El punt de inici és el carrer "El camí" i amb tot el centre històric engalanat començarà a desfilar la comitiva dels Reis Mags d'Orient.

Primer aniran els heraldos i l'estrela que va guiar als Reis Mags fins la Sagrada Família. En Alcoi l'estrela es portada a cavall i mostra el camí que s'ha de seguir, per això és daurada i brillant.
La resta del seguici és conegut per tots: Grups de danses, el poble, els xirimiters, els soldats, els antorxers, els pastorets, els palmiters i les escales que permetran que els patges pujen pels balcons per a donar els regals als xiquets en les seues pròpies cases. Una peculiaritat de la Cavalcada d'Alcoi que és tot un signe distintiu desde que en 1885 es fera la primera Cavalcada d'Espanya.
Els tres Reigs Mags besaran als xiquets desde els seus camells i en un ordre que també és diferent en Alcoi: El rei blanc Melchor primer, el rei negre Baltasar segon i el rei castany Gaspar l'últim.
 
A partir del segon o tercer rei començaran a aparèixer els patges negrets per repartir els paquets pels carrers "El camí", "Sant Nicolau", "Sant Llorenç", "Avinguda País Valencià" i "Alzamora" fins acabar de entregar els regals en l'Església de Sant Roc.
Les tres bandes de música de la ciutat tocaran "L'entrà dels Reis" una peça musical de Camilo Pérez Monllor que està dedicada a la Trilogia dels Reis Mags d'Alcoi, una festa de interès turístic nacional. Va ser composada en 1913 expressament per a la Cavalcada d'Alcoi i segueix sonant darrere dels Reis Mags durant la seua desfilada.
Quan els tres Reis d'Orient estiguen a la Plaça d'Espanya, tot es quedarà fosc per a començar l'acte de l'Adoració al xiquet Jesús. La Sagrada Família estarà plantada dins de la cova per a ser testimonis del moment més màgic de l'any i de la Cavalcada. L'obra musical "Haleluya" de Haendel i un castell de focs artificials faran més emotiva l'Adoració, convertint-la en un espectacle visual digne d'Alcoi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites