Analytics

sábado, 30 de abril de 2016

TRILOGIA FESTERA 2016. ESQUADRES FEMENINES ALCOI



Les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi 2016 passaran a la història i ens han deixat un bon grapat de moments inoblidables i escenes curioses. Abans de centrar-se en els capitans i alferes dels dos bàndols fem un repàs als quatre dies en que Alcoi es va convertir en una vila medieval plena de alegria i color. Començant amb el 21 d'abril, el conegut dia dels músics.

La vesprada del 21 d'abril els abanderats d'Arezzo van fer una espectacular actuació a la Plaça Espanya amb les seues coloristes banderes italianes. A continuació es va celebrar la Festa del Pasdoble amb la desfilada de bandes. Hiroshi Fujii va ser el primer xirimiter en dirigir l'Himne de Festes. Encara que és d'origen japonès Hiroshi Fujii porta dècades vinculat a la ciutat d'Alcoi i al mon musical. Fins hi tot a l'hora de cantar "Nostra Festa" i dirigir les bandes de música va mostrar el seu gran sentit de l'humor.

L'inici de la Trilogia Festera Alcoyana ve marcada per la Diana del 22 d'abril. Al vídeo de Pàgina 66 es poden veure les arrancades de les 28 filaes a la Plaça d'Espanya.


Els tres moments més destacables de la Primera Diana es poden resumir en:
-La despedida de Mateo Martín com a Sargento Cristià, després de desempenyar el càrrec durant 4 anys. Per última volta va ser l'encarregat de posar el punt de partida a l'acte.

-La casualitat de que l'alférez cristià 2016 Javier Gandia arrancara amb la filà Almogàvars i acte seguit l'alférez cristià 2017 Gabriel Barrachina arrancara amb la filà Navarros.

-La filà Realistes va tindre de nou una esquadra de dones però aquesta vegada a l'Avinguda País Valencià. Els aplaudiments i el suport rebut va ser el mateix que en 2015. Enhorabona a totes.

L'arrancà de l'Entrada Cristiana es va fer amb un cel encapotat que no li va llevar emoció al moment, tal i com es pot veure al vídeo de Pàgina 66:


El mossàrab Juan José Olcina va donar eixida a la capitania cristiana de la seua pròpia filà: "Per Alcoi i per Sant Jordi avant l'Entrada Cristiana 2016!". Però el gran protagonista va ser el capità cristià Francisco Baldó que va rebre les claus de la ciutat al Cantó Pinyó. Per tercera volta una xiqueta de la filà Alcodianos va ser l'encarregada del moment més emotiu del matí.

L'expectació era molt gran en l'arrancà de la filà Vascos. Per primera volta una esquadra femenina eixia a l'Entrada Cristiana i arrancava al Partidor. Les dones de la filà Vascos mostraven la seua valentia sent les primeres cristianes en fer esquadra i ho van fer de categoria. El resultat va ser aplaudiments massius durant tot el recorregut i ovacions al trage femení que havia donat problemes abans de Festes perquè es pareixia massa al trage masculí. No hi ha gran diferència entre una esquadra de dones i una de homes, estèticament mantenen l'essència de la filà Vascos, com es pot veure a les fotografies de Jorge. 

La integració de la dona en la Festa va completant-se i cada vegada hi ha més festeres de ple dret en les filaes. Les dones de la filà Vascos que van creuar pagant la fulla i han fet la primera esquadra femenina en les Entrades són: Beatriz Barber, Montserrat Albert, Begoña Valero, Carmina Almuzara, Núria Insa, Maria Ángeles Pérez, Isabel Iniesta, Cristina Miró, Irene Miró, Lirios Pascual, Carmen Capdevila, Paqui Vicedo i Maria Vicedo. Mereixen totes les felicitacions del mon fester i de l'Associació de Sant Jordi.

I si les esquadreres cristianes van eixir amb la marxa cristiana "El conqueridor" les esquadreres mores van eixir amb la marxa mora "Xavier el coixo". Perquè també l'Entrada Mora va tindre una esquadra femenina: La de la filà Marrakesch. La novetat no era tan gran perquè aquestes festeres ja havien arrancat la Diana en 2015 però tornaven a ser la primera filà mora en tindre una esquadra de dones. Desde darrere del Castell de Festes Andrea Gilabert va formar l'esquadra oficial de la filà Marrakesch arropada per les seues companyes i per un públic que mostrava la seua aprovació. L'esquadra femenina dels Marrakesch en 2016 ha sigut més qüestionada però les pioneres de les esquadres femenines tenen el respecte de tot Alcoi.


Hiroshi Fujii va eixir a l'Entrada Mora amb la filà Llana i repetia com a director de músics. Per altra part els germans Piñero, creadors del Cartell de Festes 2016, van desfilar amb els seus familiars en la filà a la que han eixit sempre: Els Cides. L'oratge no va acompanyar del tot però les Entrades 2016 van ser un gran èxit de participació i de imaginació.

El 23 d'abril s'iniciava amb la Segona Diana, dedicada als xiquets. I per segon any els Sergentets Infantils van arrancar desde la Font Redona i el Parterre amb les filaes capitanes.

El dia del patró té un fort caràcter religiós com es pot veure a la Processó de la Relíquia. El Sant Jordiet 2016, Juan Anduix va estrenar el seu trage romà preparat per a que li llançaren clavells durant la Processó. El xiquet de la filà Asturianos portava un trage d'estil clàssic dissenyat per Juan Climent. El Castell de Festes a la corassa daurada, la capa roja plena de brodats i el casc amb plomes conformaven un elegant trage amb el que Juan Anduix es sentia prou còmode.

Els quatre càrrecs festers també van poder lluir amb més deteniment els seus fantàstics trages. Primer el capità moro Pedro Luis López de la filà Miqueros, després Fidel Mestre com a alférez moro de la filà Xanos i pel bàndol cristià Francisco Baldó com a capità de la filà Mozàrabes i Javier Gandia com a alférez de la filà Almogàvars.

La Diana Vespertina del Cavallet complia en 2016 25 anys i les filaes Realistes i Berberiscos ho van celebrar amb els seus cavallets de cartó en la simpàtica desfilada del 23 d'abril.


La Processó General es va banyar un poc per segon any consecutiu però el Sant Jordi eqüestre va poder passejar-se pels carrers del centre històric acompanyat de les 28 filaes i els devots del patró. L'Associació de Sant Jordi i els alcoyans van demostrar la seua fe en un acte ple de sentiments.


La pluja ha estat present en dos dies de la Trilogia Festera: El divendres 22 d'abril va fer acte d'aparició durant l'Entrada Mora i el dissabte 23 d'abril durant la Processó General però sense alterar el programa fester i d'una forma dèbil, per tant en cap moment es va pensar en suspendre les Entrades ni la Processó General, a la que els espectadors van acudir amb paraigües.

El dia dels Trons va començar amb l'accident de l'estafeta moro al carrer Sant Nicolau. El genet va caure del cavall en plena carrera però es va recuperar ràpidament i va continuar veloç fins acabar l'itinerari de l'estafeta per a avisar a les tropes de la mitja lluna. Els genets miqueros han tingut mala sort aquest any amb els cavalls.

El Contrabando era l'altre acte que estava de celebració en 2016. Les filaes Maseros i Andaluces van celebrar el centenari del diàleg humorístic amb molta alegria. I en dos ocasions ja que el Contrabando es va representar el matí del dia 24 d'abril i al migdia amb molt de públic a la Plaça d'Espanya. Esperem que el Contrabando complisca 100 anys més i aconseguisca més popularitat ja que és un acte poc conegut però molt especial.

L'Ambaixador Moro Juan Javier Gisbert va estrenar en l'alferecia mora 2016 de la filà Xanos un nou trage d'ambaixador dissenyat per Ignacio Trelis. Juan Javier Gisbert va declamar les ambaixades amb un trage on predomina el negre, sobretot al turbant, però també el roig i el blau. L'any que ve serà l'Ambaixador Cristià Ricard Sanz qui estrene trage per a l'acte més teatral del dia de l'Alardo. Tant l'ambaixada mora com la cristiana van omplir la Plaça Espanya de públic,

La polvora va ser la protagonista de l'últim dia, el 24 d'abril, quan es recrea la batalla de 1276 i la salvació dels cristians gràcies a Sant Jordi. Precisament va ser l'Aparició de Sant Jordi l'acte que va posar el punt i final a les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi 2016. El problema que va patir el xiquet va ser que algú li apuntava amb llums làser mentre estava sobre el cavallet de fusta tirant fletxes i devia ser prou molest. El municipi pot estar orgullós de la filà Vascos per l'avanç en la igualtat de la dona en la festa i també ha de donar-li les gràcies a les filaes Mozàrabes, Aragonesos, Almogàvars, Miqueros, Marrakesch, Verds i Xanos pel gran espectacle oferit en les Entrades. Els pròxims mesos mostrarem totes les fotografies dels boatos de l'Entrada Cristiana i l'Entrada Mora amb una crònica completa del dia 22 d'abril. Però de moment es pot veure el desenvolupament de tot el dia de l'Alardo que va acabar amb Juan Anduix de la filà Asturianos llançant fletxes desde el Castell de Festes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites