Analytics

sábado, 20 de junio de 2009

FILÀ MIQUEROS


La filà Domingo Miques data de finals del segle XVIII. Fa poc es va descobrir que data de 1811. Per això és considerada la filà més antiga de totes.
El seu disseny actual és el mateix des de la seua fundació i ha respectat totalment la seua indumentària. L'únic canvi que hi ha hagut va ser el pas de "Seda" a "Llana", un canvi de teixit. Hi destaca la manta groga i el turbant a la manera turca. N'hi ha esbossos al Casal de Sant Jordi: un, anònim i de la primeria del segle XIX, i l'altre, obra de Camilo Llàcer, de començament del XX. La denominació Domingo Miques és confusa. No se sap si correspon al seu fundador o al personatge que va portar el canvi de teixit en el disseny. L'any 1893 el primer tro, José Julià, va acceptar el càrrec d'alférez per a l'any següent. Problemes de tipus econòmic van fer que cap a l'any 1916 i següents estiguera a punt de desaparèixer. Els Miqueros Mota i Bañón salven de moment la filà presentant-se a l'acte de la Diana. Mes tard va ser Roque Espí qui és va fer càrrec de la filà.
Un costum benèfic molt arrelat en la filà Miqueros va ser la visita als presos, durant la qual se'ls oferia el pa que portaven a l'esquena durant l'Entrada Mora i que ells mateixos havien elaborat; així com menjars, llepolies, tabac... En 1961 protagonitzen l'anomenada "Diana dels Jovençols", en la qual la suma total de les edats dels miqueros que formaren part de la desfilada matinera va ascendir a 749 anys.
"El Moro del Sinc", de Rafael Giner Estruch, és la marxa quasi obligada amb la qual desfilen en l'Entrada Mora i sempre es tocada per la banda de música Societat Música Nova d'Alcoi.
En l'any 2002 van tindre l'últim Capità en la persona de Francisco Verdú Pons i l'any 2001 l'Alférez, que va ser Javier Pérez Vidal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites