Analytics

viernes, 3 de julio de 2009

FILÀ MUDÉJARES


La filà Mudéjares va nàixer en 1901, però no va participar en les Festes d'Alcoi fins a 1904.
El vestit mudèjar en un principi era molt semblant al de la filà Llana: bombatxos curts grocs, camisa blava, xaleco roig i faixa blanca amb ratlles roges. A causa d'aquesta semblança va haver de ser modificat: s'hi van afegir unes ratlles verdes als bombatxos de color groc, es va modificar el xaleco afegint-li unes mànegues més amples i acampanades. Un temps després, s'hi van introduir petites reformes que no foren essencials, com han sigut la bolsa i el calçat.
Lorenzo Silvestre Gironés, que havia presentat el disseny de la filà a l'Associació de Sant Jordi, en va fer des d'aleshores de primer tro i va representar el càrrec de glorier en 1904, el d'alférez en 1911 -encara que va ser substituït per José Francés-, i el de capità l'any següent. La primera capitania mora de la filà Mudéjares, en 1912, es va veure empanyada per la pluja.
Són coneguts afectuosament amb el nom de "Palominos", tal volta perquè en els primers anys de constitució es menjaven coloms com a aperitiu. Jorge Silvestre Andrés va ser l'any 1927 el primer Sant Jordiet de la història mudèjar. A partir d'aquell any han tingut Sant Jordiet 7 voltes, sent una de les filaes que més ha acompanyat al patró, sobretot gràcies a la família Gisbert.
Les cançonetes són peçes musicals que interpreten els Mudéjares, que acompanyen amb el so de canyes partides i que entonen amb alegria i jovialitat. Francisco Esteve va dedicar a la filà la marxa mora "Mudéjares", amb la qual desfilen cada 22 d'abril junt a les marxes mores més conegudes.
En Festes de Sant Jordi els acompanya la banda de música Societat Instructivo Musical de Benigànim.
En l'any 1994 van tindre Capità en la persona de Joaquim Rosendo Payà i l'any 1993 l'Alférez, que va ser Ramiro Gisbert Pascual. Però els últims càrrecs que han desempenyat corresponen al 2008 (capità moro) i 2007 (alférez moro).

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites