Analytics

martes, 5 de enero de 2010

CAVALCADA REIS MAGS 2010 (125 ANIVERSARI)

Al caer la noche del 5 de enero, las montañas que rodean el municipio alicantino de Alcoy se iluminan con cientos de antorchas que anuncian la inminente llegada de los Reyes Magos de Oriente. Así ha ocurrido de forma ininterrumpida desde 1885, fecha en la que se celebró la primera Cabalgata alcoyana, la más antigua de Europa y que este año celebra su 125 aniversario.

Sin excesivo ornamento ni marcas comerciales, el purismo es otro de los grandes atractivos de este desfile, declarado de "Interès Turístic Internacional" en 2001 y "Bé Immaterial de interès Cultural" en 2002.

La tradición conlleva también peculiaridades, algunas de las cuales hicieron estallar la polémica cuando faltaba poco más de un año para celebrar esta efeméride. Y es que en 2008, el Ayuntamiento anunció que mantendría el nombre de Gapar para llamar al "rey negro", a pesar de que esta figura es representada históricamente por Baltasar. El motivo es que en la Cabalgata de Alcoy, este personaje ocupa la segunda posición en el desfile y, según el Ayuntamiento, los alcoyanos habían acabado asociándolo con Gaspar, debido al orden con el que se enuncian normalmente.

Polémicas aparte, Alcoy se ha bolcado este año en la celebración de este tradicional acto. Uno de los primeros pasos fue la creación de una comisión organizadora, cuyos presidentes de honor son los Príncipes de Asturias, Don Felipe de Borbón y Doña Letizia.

Ambos aceptaron el cargo después de asistir a la representación de la cabalgata organizada por el Ayuntamiento del Alcoy el pasado 28 de enero en la Feria Internacional del Turismo (FITUR) en Madrid. A pesar de haber sido invitados a asistir al desfile, Sus Majestades confirmaron que no podrán asistir, por coincidir la fecha con la celebración de la Pascua Militar.

Una veintena de entidades y asociaciones forman parte de esta Comisión, que cuenta además con una partida municipal de 60.000 euros. Con la intención de preservar el carácter original de la celebración, no se han introducido apenas cambios. No obstante, los monarcas contará con un reformado vestuario y con pendones que portarán el logo conmemorativo del 125 aniversario.

Adémás, el consistorio ha organizado conciertos extraordinarios, exposiciones de cartelería y otros actos que se desarrollarán a lo largo de 2010. Otra de las iniciativas ha sido el reparto de 2.000 "patges negres", figuras de trapo que los alcoyanos cuelgan de los balcones y que representan a los portadores de regalos de carne y hueso que el día 5 de enero por la noche subirán por largas escaleras apoyadas en las fachadas para dejar los regalos en las casas.

Se celebra de forma continuada des de 1885, si bé els seus antecedents documentals la remunten a l'any 1866. És, sens dubte, la Cavalcada de Reis Mags més antiga de totes les que se celebren a l'estat espanyol i, possiblement, al món. Pel novembre de 2001 la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi ha estat declarada Festa d'Interès Turístic Nacional.

Actualment, de la seua organització s'ocupa la Regidoria de Festes de l'Ajuntament d'Alcoi, en col·laboració amb l'Associació de Sant Jordi. En la Cavalcada participen més de mil alcoians i alcoyanes: patges i antorxers, servidors i escortes; carros guarnits i carrosses; les bandes de música locals i els grups de danses Carrascal i Sant Jordi. Tots coneixen el seu paper i uneixen els seus esforços per a donar calor i brillantor a la visita de Melchor, Gaspar i Baltasar, que avancen amb sumptuositat sobre elegants camells. Ells són el centre d'atenció de milers de mirades i a ells els aproximen els més menuts per a rebre una carícia o un bes. La llum de les torxes contribueix a dotar de màgia aquest espectacle visual que s'enriqueix i guanya en sumptuositat amb melodies musicals escrites per a l'ocasió, interpretades per les tres bandes de la localitat (Corporació Musical Primitiva, Societat Música Nova i Unió Musical) i diferents agrupacions xirimites i tabalets . Una legió de patges, 'els negres', són els encarregats d'entregar als xiquets els seus regals. I per a això fan servir llargues escales de mà amb què pugen als balcons de les cases. Centenars de paquets ordenats als camions que van darrere de la comitiva, aconsegueixen ser distribuïts entre els destinataris.
El seguici dels Reis arriba a la Plaça i els Sobirans baixen de les seues cavalcadures i caminen cap al pessebre on està la Sagrada Família. El moment de l'Adoració al Xiquet Jesús és adornat amb l'efecte de les bengales distribuïdes entre el públic, i l'acte se solemnitza amb focs d'artifici i efectes de megafonia amb la interpretació de l' Haleluya de Haendel.

-Horari:
S'inicia a les sis de la vesprada des de la zona alta de la població. Entre les 19.30 i les 19.45 els Reis arriben a la plaça d'España i fan l'ADORACIÓ a la Sagrada Família. Acaba cap a les 10 de la nit a l'avinguda del Pont de Sant Jordi.


-Formació:
Motoristes de la Policia Local
Heraldos de la ciutat, timbalers i trompeters
Grup 'poble'. Rondalla i ball
Antorxers i Emissari
Grup de danses i 20 antorxers
Grup 'zoco' (pastors, carros, músics), 16 patges i 20 antorxers
frenes i ventalls, antorxers, banda de música i carrossa.
Primer Rei: Melchor i seguici.
Segon Rei: Baltasar i seguici.
Tercer Rei: Gaspar i seguici.
Patges negres de les escales (100 persones)
Camions de paquets.

-Itinerari:
S'inicia des de la zona alta de la població, i recorre un poc més de dos quilòmetres i mig de camí pels carrers del Camí, Sant Nicolau, la Plaça d'Espanya, l'Avinguda del País Valencià, el pont de Maria Cristina, el Passeig de Cervantes, el carrer dels Alçamora, el pont de Sant Roc i l'Alameda. Acaba a l'Avinguda del Pont de Sant Jordi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites