Analytics

domingo, 10 de mayo de 2015

LES PRIMERES ESQUADRES FEMENINES D'ALCOI. DIANA 2015

Sense llevar-li importància als càrrecs festers 2015 i a les Entrades alcoyanes, les Festes de Sant Jordi d'aquest any seran recordades sobretot per la primera esquadra femenina dels moros i cristians d'Alcoi. Nostra Festa ha pegat un pas més endavant cap a la integració de la dona i l'evolució de les Festes de Moros i Cristians va en bona direcció, després de anys de debat als carrers i polèmiques abanderades per l'Associació Fonèvol. La filà Marrakesch passa a la història per ser la primera filà amb la que les festeres de ple dret van arrancar la Diana 2015.














Aquestes joves, amb el disseny femení de la filà Marrakesch, van esperar 10 anys per a poder complir el seu somni. La seua il·lusió festera i l'esforç econòmic després d'estar anys pagant la fulla es va veure recompensat amb els aplaudiment del públic. L'aprovació de tots els alcoyans cap a les esquadres femenines marca l'inici d'una nova etapa per a les Festes de Moros i Cristians d'aquest municipi tan tradicional. Després de la Diana 2015 i els bons resultats de les esquadres femenines (tan socialment com estèticament) queden ja pocs detractors sobre la participació de dones en esquadra i sols una xicoteta part molt conservadora està en contra de que les dones paguen fulla a les seues filaes. El camí ja s'ha encetat i esperem que als pròxims anys més filaes continuen traent esquadres femenines que demostren que les filaes d'Alcoi no són masclistes, però si tenen un sentiment molt arrelat.

Les esquadreres d'aquesta Diana història de la filà Marrakesch van ser Tania Aznar, Carmen Valor, Lucía Martínez, Lorena Santonja, Paula Sancho, Laia Aznar, Júlia Valor, Neus Rosas, Laia Santamaria i Anna Valor. La formadora de la excepcional arrancà va ser Andrea Gilabert. Hem de felicitar a totes elles pel gran moment que estarà guardat en la memòria de tots els alcoyans i que serà recordat sempre. Enhorabona Marrakesch per ser pioneres.

L'arrancà de la Diana de la filà Marrakesch va tindre una gran quantitat de públic i va ser de les més emotives que es recorden. De fet abans de sonar el pasdoble "Krouger" les joves integrants de l'esquadra ja havien rebut ovacions. La expectació que van crear es va mantindre per la resta de carrers per on passa la Diana i les esquadreres es van sentir molt arropades pel públic i els integrants de la filà Marrakesch. El pasdoble "Krouger" escrit en 1900 per Camilo Pérez Laporta té una nova distinció: va ser el pasdoble que va marcar l'avanç de la primera esquadra femenina de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi.


També les esquadreres femenines de la filà Realistes van arrancar la seua primera Diana amb el pasdoble "Krouger". D'una forma diferent la filà Realistes també és precursora de les esquadres de dones a Alcoi. Amb el seu preciós trage femení van arrancar les dones al Partidor. No van fer l'arrancà a la Plaça Espanya però la segona esquadra femenina de la història va ser una realitat gràcies al primer tro i expresident de l'Associació de Sant Jordi, Javier Morales, que va proposar als festers de la filà Realistes cedir el tercer tram de la Diana a les dones de la filà. No totes elles són membres de ple dret (el fet de que no paguen fulla sencera ha sigut prou qüestionat) però 21 dones de la filà Realistes van compartir la popular Diana del Carbonato. Es van tindre que turnar i va haver un canvi de component al carrer Sant Nicolau però el resultat va ser molt satisfactori i els espectadors van acompanyar a les esquadreres aplaudint desde les voreres.

Felicitats festeres d'Alcoi, per fi Nostra Festa es pot viure en igualtat per a homes i dones i segur que sumarà germanor a les Festes de Moros i Cristians, declarades d'Interès Turístic Internacional. La majoria de festers i festeres estan a favor de la integració de la dona. Tant Marrakesch com Realistes van rebre el suport i consell de les juntes directives de la filà i van fer molts assatjos per a que la Primera Diana fora lluïdora. La Diana ja ha tingut 2 esquadres femenines, pròximament serà a l'Entrada Cristiana o Mora i la incorporació de la dona es tornarà una normalitat i els temes de controvèrsia com el calendari fester deixaran de donar problemes a una ciutat que sap mirar cap al futur respectant el seu passat. Alcoyans, ara ja no hi ha dubte: Tenim les millors festes del mon.

La Diana 2015 també va tindre un nou recorregut, ja que acabava en ple carrer Sant Nicolau i l'arrancà es tornava a fer davant de l'Ajuntament. En els últims dos anys la Diana tenia com a punt de partida l'altra part de la Plaça Espanya. A la preciosa imatge apareix el Sargento Moro que s'estrenava aquest any: Daniel Méndez.
Altra de les novetats de la Trilogia 2015 va ser que els Sergentets Infantils van arrancar la Segona Diana junt als xiquets de les filaes Vascos i Judíos que aquest any ostentaven les capitanies. Va ser un detall que va fer més cridaner la Segona Diana, cada any amb més participació femenina, perquè és un acte lliure en el que poden participar tots els membres de la filà que vuiguen. Als últims anys les dones havien aprofitat l'acte per poder formar esquadres i són moltes les xiquetes i joves que ixen a la Segona Diana amb el trage femení. Les imatges pertanyen a unes festeres de la filà Muntanyesos i al Sergentet Cristià Carles Cloquell, qui junt a Nicolás Cano amb el bàndol moro van arrancar la Segona Diana, un desde la Font Redona i l'altre desde el Parterre.

Encara que el dia Sant Jordi va començar amb una Segona Diana participativa gràcies al bon temps, la mala noticia va ser que la pluja no va faltar a la cita per la vesprada i va obligar a suspendre la simpàtica "Diana Vespertina del Cavallet". A més a més la Processó General es va tindre que atrassar mitja hora i el recorregut es va retallar per culpa la climatologia. Aquest any hem tingut una Trilogia Festera amb sol, núvols, pluja i sobretot vent.
El següent vídeo de Pàgina 66 mostra la retransmissió en directe que aquesta web va fer de la Processó General. Molts ciutadans que no podien estar als carrers d'Alcoi durant les Festes estan molt agraïts a Pàgina 66 perquè va retransmetre per internet la gran majoria dels actes de Nostra Festa. El gran desplegament tecnològic va permetre contemplar als capitans i alferes per internet tant a les Entrades com a les Processons.


L'ambient festiu i lúdic que tenen les Festes d'Alcoi també van deixar moments curiosos. Els actes de carrer més desenfadats van deixar imatges molt gracioses com aquesta de l'alcalde Toni Francés ballant vestit amb el trage de la seua filà, els Miqueros. Tenint en compte la proximitat de les eleccions municipals i autonòmiques amb Podemos, Compromís i Ciudadanos llevant vots al PP i PSOE no deixava de ser cridanera la unió de l'alcalde d'Alcoi amb un transvestit Rita Barberà, alcaldessa de València i coneguda fora de la capital per la paraula "caloret" i el cas de corrupció en el que està imputada, junt a més dirigents del seu partit en el govern.
Aquest podria ser un breu resum dels grans moments de la Trilogia Festera 2015, junt a les Entrades. Les filaes Vascos, Alcodianos, Mozàrabes, Judíos, Abencerrajes, Magenta i Miqueros van ser els grans protagonistes dels cristians i els moros però per damunt de totes les esquadres i dels càrrecs festers adults estava el xiquet Sant Jordiet. L'autèntic protagonista principal de les Festes d'Alcoi en aquest 2015 va ser Mauro Alcaraz, amb un detallista trage basat en el que té l'escultura de Sant Jordi el Xicotet. Ell va tancar la Trilogia 2015 llançant fletxes en l'acte de l'Aparició, encara que aquest any els alcoyans van xiular el retràs horari que va patir l'acte.
En els pròxims mesos mostrarem totes les fotografies dels boatos de l'Entrada Cristiana i l'Entrada Mora i una crònica completa dels 4 càrrecs festers. Però de moment deixem una de les fotos més emotives i històriques de les Festes 2015: Les llàgrimes d'una dianera de l'esquadra femenina de la filà Marrakesch. Segur que va ser un dia inoblidable en el que els nervis previs van donar pas a la emoció de la primera arrancà protagonitzada per xiques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites