Analytics

martes, 11 de octubre de 2016

LES FESTES D'ALCOI SERAN EL 22-23-24 D'ABRIL DE 2017

El ple de l'Ajuntament d'Alcoi va aprovar per unanimitat el calendari de les Festes de Sant Jordi 2017. A finals de juliol es va ratificar la proposta de l'Associació de Sant Jordi de celebrar la Trilogia de l'any que ve en les dates tradicionals. Aquesta decisió contava amb el suport del Consell Econòmic ja que el 22,23 i 24 d'abril de 2017 coincideixen amb el tercer cap de setmana del mes. Els festius locals seran el dissabte 22 d'abril i el dilluns 24 i per tant ni els petits comerços ni les grans superfícies, a excepció de l'hosteleria.

No hi ha inconvenients en destapar el Cartell de Festes el dia 1 d'abril però la nova directiva de l'Associació de Sant Jordi ha estudiat varies propostes del calendari durant els últims mesos. La proximitat amb la Setmana Santa farà que les Festes de Moros i Cristians 2017 es celebren en les vacances de Pasqua. Els xiquets tenen uns dies de descans escolar desprès del Diumenge de Resurrecció, l'anomenada setmana de primavera. Per tant la Trilogia coincidirà amb les vacances que tenen tots els cursos de les escoles i instituts d'Alcoi, tant públics com privats.

Celebrar la Trilogia en els dies tradicionals tindrà com a conseqüència un esforç per part dels organitzadors per a comprimir tots els actes previs en 5 dies: Glòria Major el diumenge 16 d'abril, Glòria Infantil el 17 d'abril pel matí per a poder fer el Trasllat de Sant Jordi el Xicotet en la mateixa vesprada. L'Associació de Sant Jordi s'ha permès el luxe de celebrar la Glòria Infantil el dilluns de Pasqua perquè és festiu autonòmic. Del 18 al 20 d'abril es farà el Triduo i finalment el divendres 21 d'abril tots els alcoyans cantarem l'Himne de Festes a la Plaça Espanya. La tardia Setmana Santa obliga a que les Entraetes estiguen condensades en poques nits que cauen entre setmana.

El dissabte 22 d'abril es celebraran les famoses Entrades, encara que el primer acte de la jornada serà la Diana. En 2017 les tropes cristianes estaran dirigides pel capità cristià Luis Sanus, que a més a més dissenya tot el seguici de la seua filà: els Almogàvars. El matí el tancarà la filà Navarros amb el seu alférez cristià Gabriel Barrachina. Aquest fester està demostrant una gran passió per la seua filà i està molt involucrat en el càrrec, per això és digne de ser mencionat. Totes les ganes i il·lusió que està posant es veuran recompensades al final de l'Entrada Cristiana.

El torn dels moros arribarà en la vesprada del 22 d'abril de 2017. Encara està lluny però ja ens podem imaginar el gran espectacle que està preparant la filà Xanos per a aquell dissabte d'abril: La màgia d'una capitania mora plena de sensualitat i elegància. Fidel Mestre ha confiat en el dissenyador Jordi Sellés per a que ell prepare tot el boato del 2017, desprès de comprovar l'èxit que va tindre l'alferecia de la filà Xanos en 2016, desempenyada pel seu fill. Per últim l'alferecia mora serà responsabilitat de José Jaime Bernabeu i la filà Verds que li ha donat l'oportunitat del dissenyar un boato per primera volta al jove Antonio Aracil, molt vinculat a la filà Cordoneros.

El pròxim dia de Sant Jordi 2017 caurà en diumenge, dia sagrat per a la religió catòlica. El dia 23 d'abril començarà amb la Segona Diana i el protagonisme infantil seguirà gràcies a la Processó de la Relíquia. Serà el primer acte en el que el Sant Jordiet Tomás Pascual mostre el seu trage. Segur que té algun detall relacionat amb la seua filà: els Aragonesos, última filà en presentar l'heràldica del seu any especial. Els esquadrers de les filaes d'enmig Andaluces i Realistes tindran la missió de transportar la Relíquia del patró en les Processons. 

Com marca la tradició l'Alardo és l'últim dia de la Trilogia Festera Alcoyana. El dilluns 24 d'abril Alcoi es despertarà amb el soroll dels trons. Desprès de les ambaixades la pólvora omplirà els carrers per a recordar la batalla que segons la història, es va produir en Alcoi l'any 1276 i que va acabar amb el triomf dels cristians gràcies a l'aparició miraculosa de Sant Jordi sobre un cavall blanc. Amb els soparets de la nit s'acabaran les Festes d'Alcoi 2017, un any molt especial per a la filà Judíos, ja que commemoraran 200 anys desde la seua fundació com a Sultans. 

Les filaes de càrrec ja estan immerses en els preparatius de capitanies i alferecies. S'està posant data a les presentacións dels 4 boatos. Tant per als cristians com per als moros aquest acte és privat i va dirigit solament a aquelles persones que tenen interès i verdadera voluntat d'acompanyar als càrrecs i enaltir una iniciativa festera de gran rellevància. Per tant no es permet l'entrada a gent que vol xafardejar o criticar, sinó als que volen participar en el boato i recolzar la proposta fent front a les despeses econòmiques que òbviament existeixen. Aquesta és una de les raons per les quals les Festes de Moros i Cristians són alabades fora de les nostres fronteres. Les dates de les presentacións dels trages dels boatos són les següents:
-Boato Alférez Cristià Navarros 2017: Dissabte 15 d'octubre a les 18:30 a la seu social de la filà Navarros.
-Boato Capità Cristià Almogàvars 2017: Diumenge 6 de novembre a les 12:00 al Teatre Salesians.
-Boato Alférez Moro Verds 2017: Diumenge 13 de novembre a les 12:00 a la seu social de la filà Verds. 
-Boato Capità Moro Xanos 2017: Dissabte 12 de novembre a les 18:00 a la seu social de la filà Xanos.

Amb el calendari de les Festes d'Alcoi 2017 confirmat sols queda esperar fins que arribe el mes d'abril per a disfrutar dels moros i cristians, encara que, com va dir Ovidi Montllor en la cançó "El meu poble Alcoi", allí fan unes Festes que a molts els dura un any i que altres les esperen sense pensar en el sant. Són moros i cristians que el café els fa germans, sempre perden els moros i guanyen els cristians".

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites