Analytics

domingo, 30 de octubre de 2016

VISITA AL SANATORI DE FONTILLES 2016

El passat dissabte 29 d'octubre de 2016 una solidària expedició de festers alcoyans van visitar el Sanatori de Fontilles, situat en la Vall de Laguar. El president de la Penya Fontilles, Sixto Zaragoza va anunciar que s'havien recaptat més de 10000 euros per als malalts de lepra i demés residents. Aquestos actes altruistes dels festers alcoyans es venen celebrant desde fa 66 anys i començaven de matí amb la Diana, la missa i una visita als malalts. Els càrrecs festers de 2016 van fer regals i es va fer un dinar de germanor.

La baixada de participants i d'esplendor ve notant-se desde la dècada passada i molta gent li augura un futur curt a la Visita de Fontilles, però hi ha filaes fidels a la cita i no falten cap any. En concret aquest any s'han desplaçat un nombrós grup de danses i festers de 9 filaes: Mozàrabes, Maseros, Cruzados, Gusmans, Almogàvars, Asturianos, Miqueros, Mudéjares i Llana. Especialment criticable és la falta de la filà Xanos, ja que tenien càrrec en 2016 i fan el capità moro en 2017. Les esquadres d'enmig d'Aragonesos i Marrakesch tampoc es van presentar, provocant la decepció d'algun sector del públic.

L'Entrada de la vesprada la va arrancar el capità cristià de la filà Mozàrabes, amb un decent seguici molt familiar. Xiquetes, favorites, dames, cavallers i esquadra de negres van acompanyar a Francisco Baldó. A continuació desfilaven les esquadres de Maseros, Cruzados i Gusmans. La filà Almogàvars va desfilar en varies esquadres al compàs de la famosa marxa cristiana "Creu daurà". L'esquadra de negres rudimentària, favorites, dames, cavallers i l'alférez cristià Javier Gandia van tindre una bona acceptació.

Separant l'Entrada Cristiana de la Mora va aparèixer el Sant Jordiet 2016, Juan Anduix junt a la seua filà: els Asturianos. Les esquadres i el Sant Jordiet repartint fletxes van donar pas a les danses tradicionals. Les castanyoles van sonar amb intensitat junt a les xirimites. Entre els xirimiters estava Hiroshi Fujii, director de l'Himne de Festes 2016.

Amb els moros van eixir els Miqueros, encapçalats pel seu noble capità Pedro Luis López. Rodelles i favorites lluïen els seus colorits vestits mentre les dames repartien obsequis. Els cavallers i l'esquadra de negres van desfilar en perfecta formació. Les filaes Mudéjares i Llana van desfilar unides gràcies a una banda de música. L'absència de l'alférez xano es va notar.

Possiblement haja sigut una de les Entrades més fluixes que ha viscut el Sanatori de Fontilles, a la Marina Alta. La falta de filaes involucrades comença a ser alarmant, fins hi tot amb el canvi de dia. Els diners recaptats no han descendit i l'objectiu solidari continua vigent però sembla que ja ni tan sols els càrrecs festers acudeixen a una visita que hauria de ser acte obligatori per a ells. Enhorabona a la Penya Fontilles per l'organització, als festers pel bon ambient i en especial a les filaes Mozàrabes, Almogàvars i Miqueros per transmetre passió i compromís fins el final dels seus anys de càrrec. Desitgem que la Visita a Fontilles es recupere d'aquesta mala època.

L'Entrada de Fontilles era l'últim gran acte del Mig Any d'Alcoi 2016. El cap de setmana anterior també va ser brillant i fins hi tot les obres en un dels accessos a la Glorieta per un accident es van finalitzar en poc temps. Ara Multimèdia va complir com a mitjà de comunicació i va gravar un vídeo extens sobre la 66 edició de la Visita a Fontilles per part dels Moros i Cristians d'Alcoi.


Amb la Missa d'Acció de Gràcies es culminen els actes del Mig Any d'Alcoi 2016. El següent pas cap a la Trilogia 2017 són les Presentacions dels boatos, encara que la filà Navarros ja va presentar en privat els trages de la seua alferecia cristiana i la demanda està sent molt alta pel bon gust dels trages que trauran al carrer el pròxim 22 d'abril. Qualsevol persona pot participar als boatos i durant el mes de novembre la resta de filaes de càrrec faran les presentacions oficials. Hi ha una gran varietat de trages. Encara hi ha temps per a apuntar-se als boatos de la filà Almogàvars el 6 de novembre al Teatre Salesians, dels Xanos el 12 de novembre a la seua seu social o l'alferecia mora de la filà Verds el diumenge 13 de novembre a la seua seu social.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites