Analytics

viernes, 18 de noviembre de 2016

DISSENYS FEMENINS PLAYMOBILS

En Alcoi són molt conegudes les versions Playmobils de les filaes del bàndol moro i cristià. A principis d'aquesta dècada va nàixer la col·lecció de San Jorclick amb els dissenys oficials de les filaes alcoyanes i als últims mesos han sorgit les versions dels trages femenins. És una xicoteta iniciativa que deixa patent que la integració de la dona en la festa avança, encara que no es sap exactament si està agafant un bon camí. La situació ha canviat i cada volta tenim més proves de que la igualtat de gènere està arribant a Nostra Festa, a pesar de les traves que continua tenint per part d'alguns directius i algunes filaes. Per sort es tracta d'una minoria del mon fester i és evident que el progrés va en la direcció correcta. Esquadres com les de Marrakesch, Vascos i Realistes ens donen fe de que en aquestes filaes no es fan distincions entre homes i dones. Hi ha que perfilar alguns aspectes sobre les membres que paguen la fulla i els seus dissenys femenins. De fet s'estan corregint alguns trages femenins i fer-los adequats per a fer esquadra i aquesta tendència es veurà en més filaes durant els pròxims anys. De moment la polèmica continua al carrer i hi han temes que perfeccionar. La idea dels Playmobils amb els dissenys femenins pot ajudar a veure quins trages de dones s'han d'actualitzar, per a així millorar les Festes de Moros i Cristians i tindre unes Entrades esplendoroses, justes i coherents.
 
Filà Realistes. Té dones de ple dret.

Filà Alcodianos. Té dones de ple dret.

Filà Cordoneros. Té dones de ple dret.

Filà Almogàvars. No té dones de ple dret.

Filà Llana. Té dones de ple dret.

Filà Asturianos. No té dones de ple dret.

Filà Magenta. No té dones de ple dret.

Filà Vascos. Té dones de ple dret.

Filà Benimerines. No té dones de ple dret.

Filà Muntanyesos. No té dones de ple dret.

Filà Abencerrajes. Té dones de ple dret.

Filà Cides. No té dones de ple dret.

Filà Judíos. Té dones de ple dret.

Filà Aragonesos. Té dones de ple dret.

Filà Verds. No té dones de ple dret.

Filà Cruzados. Té dones de ple dret.

Filà Berberiscos. No té dones de ple dret. 

Filà Andaluces. No té dones de ple dret.

Filà Miqueros. Té dones de ple dret.

Filà Gusmans. Té dones de ple dret.

Filà Marrakesch. Té dones de ple dret.

Filà Mozàrabes. No té dones de ple dret.

Filà Ligeros. Té dones de ple dret.

Filà Tomasines. No té dones de ple dret.

Filà Xanos. Té dones de ple dret.

Filà Maseros. Té dones de ple dret.

Filà Mudéjares. Té dones de ple dret.

Filà Navarros. Té dones de ple dret.

En total 17 filaes tenen membres femenines que paguen la fulla i als pròxims anys podran fer esquadra a la Diana o Entrada. Per a que la realitat siga aquesta hi han d'haver més de 10 dones per a formar l'esquadra completa. Animem a les festeres a que s'apunten a les filaes amb els seus gastos, privilegis i responsabilitats i deixen de complir el paper d'acompanyant. Encara hi han filaes anclades al passat i altres que hauran de replantejar els seus dissenys femenins per a fer-los més còmodes per a desfilar i disparar en l'Alardo. És un error que les filaes tinguen dos trages per a distingir entre homes i dones. Sobretot perquè a una filà se li acaba identificant pel trage tradicional, no pels creats per a dones a partir de 2004. Fonèvol ha lluitat contra la discriminació dins les seus socials i contra el paper de "mujer florero" que s'atorga a les festeres per culpa de mentires històriques i fal·làcies. L'argument estètic és simplement una excusa perquè ja s'han vist els bons resultats de les esquadres femenines de 2015 i 2016. El patrimoni cultural i fester deixa de ser compartit si es privatitza en benefici de només un sector. Fonèvol no vol relegar les dones a un segon pla, continua reivindicant que les festeres han de ser actives i poden fer esquadra si ho desitgen. També respecten la postura de les dones que no volen creuar i prefereixen simplement eixir als boatos. 

En 2017 la filà Xanos desempenya la capitania mora i tenien preparada una esquadra femenina per a la Diana. Però com han d'arrancar la Diana del seu bàndol amb el Sargento Moro se'ls ha denegat la possibilitat a les dones perquè es consideraria una esquadra mixta. L'actual normativa festera és de 2004 i prohibeix les esquadres mixtes. Encara que la situació és diferent la normativa no s'ha canviat i suposa un nou problema per a les festeres que volen fer esquadra. La incompatibilitat és tan absurda com que un home no pot fer el cabo en una esquadra femenina. Aquest motiu fa que les dones que han pagat durant anys la fulla per a eixir a l'esquadra ara estiguen vetades. Haguera sigut més fàcil esperar a 2018 i no eclipsar al capità moro, però la decisió ha deixat en evidència que l'Associació de Sant Jordi promou les injustícies. A base de tòpics i de creure's únics i singulars l'Associació de Sant Jordi va reglamentar uns estatuts contra la evolució de Nostra Festa i ara estan passant factura, a pesar de que la realitat social és altra. Els alcoyans hem d'assumir que la història medieval no és exactament com es reflecteix a les Entrades. Les Entrades són un espectacle teatral de carrer lúdic, ple de creativitat, color, moviment, música i ritme. No és una recreació històrica estricta, és simplement ficció. En 1276 no existien Contrabandistes ni s'havia inventat la pólvora. El problema de la Diana de la filà Xanos és surrealista perquè fins hi tot a l'exèrcit espanyol els homes i dones militars desfilen conjuntament. Estem al segle XXI i li demanem al nou president Juan José Olcina diàleg entre la filà Xanos i els directius per a arribar al consens. Hi ha que solucionar el tema de la dona en la festa i no anar improvisant solucions. No es pot permetre que un col·lectiu de festeres de ple dret siga perjudicat per raons de sexe, i menys en l'any de capitania de la filà Xanos. Ha d'haver voluntat per a entrar en un procés de normalització i així aconseguir ser les millors Festes del mon. Les Festes tenen un caràcter comunitari que uneix la societat. Si perpetuen la discriminació Nostra Festa perd la seua capacitat d'involucrar a un conjunt de persones plurals. Hi ha que reflexionar sobre amb quins valors volem que s'identifiquen les nostres tradicions. El sentiment fester no entén de gènere. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites