Analytics

jueves, 6 de abril de 2017

LES 4 BANDES DE MÚSICA D'ALCOI

La ciutat d'Alcoi pot presumir de tindre 4 bandes de música de gran qualitat. Totes elles amb molta història darrere i amb una gran relació amb les Festes de Moros i Cristians. És un orgull que hi haja tants músics i per fer-los un homenatge recordem la història d'aquestes 4 bandes de música. Hi ha que destacar que en 1817 va aparèixer la primera banda de música en les Festes d'Alcoi i també que la Societat Musical Nova d'Alcoi compleix 175 anys.

-CORPORACIÓ MUSICAL PRIMITIVA D'ALCOI: 
És la banda de música més antiga que continua en actiu. La Primitiva es va fundar en 1830 i els seus origens provenen de la denominada "Banda de Milicians Nacionals" que va eixir en les Festes de fa 200 anys. Francisco Cantó Botella va ser el primer director oficial i a més a més va incloure el saxo com a instrument de la banda per primera volta. El nou saxofonista va despertar la curiositat de la societat alcoyana. En 1866 van estrenar uniformes i el primer reglament oficial de 1881 estructurava l'entitat en tres seccions: Banda, orquestra i capella. En 1875 naix de la Primitiva la escola de música anomenada "Centre Instructiu Musical Apolo". La banda Primitiva va estrenar en 1907 la primera marxa mora: "A Ben Amet". El propi autor, Antonio Pérez Verdú, era el director de la Primitiva i se'l coneixia com "Senyor Tonico la guapa". El conegut compositor Camilo Pérez Laporta també va dirigir la banda desde 1913 i va ser substituït Julio Laporta Hellín fins la seua mort en 1928. L'antiguitat de la banda va fer que es guanyara el nom de "La Vella" entre els alcoyans. Aquest nom es va utilitzar molt en la època en que Camilo Pérez Monllor era el director. Desprès de la Guerra Civil la banda Primitiva va aconseguir un gran prestigi gràcies al director Fernando de Mora i als nombrosos premis que va rebre la corporació fins als anys 50. També es van gravar els primers vinils de música festera abans de l'arribada de Jaume Lloret a la direcció. Gregorio Casasempere Gisber va assumir la direcció de la banda Primitiva en 1979, quan era jove i tenia moltes il·lusions musicals. El conegut Gori va reorganitzar l'acadèmia de solfeig i va marcar una època amb la seua forma de dirigir. Li va cedir el lloc a Àngel Lluís Ferrando en 2007 i actualment Gori és director del Conservatori Joan Cantó. De l'Apolo han sorgit excel·lents músics com Amando Blanquer, Enrique Llàcer Regolí, Eduard Terol i Juan Ponsoda. La Corporació Musical Primitiva ha estrenat obres tan importants com "L'entrà dels reis" o "Any d'alferis". Al Concert del Diumenge de Rams estrenen la marxa cristiana "Rictus". Àngel Lluís Ferrando li l'ha dedicat a Luis Sanus, capità cristià 2017. La música festera ha sigut molt important en la banda Primitiva i fins fa pocs anys estaven vinculats a la filà Abencerrajes. Tan sols els músics de "La Vella" podien tocar "Uzul el selmim", la famosa marxa mora de Camilo Pérez Monllor de 1914.


-SOCIETAT MUSICAL NOVA D'ALCOI:
Aquest entitat celebra el seu 175 aniversari perquè es va fundar en 1842. La "Societat Filarmònica la Nueva" tenia 25 components i a Jorge Verdú com a director. També van tindre una capella de cantants que participaven en celebracions religioses. La "Capella de Santa Cecília" pertanyia a la Nova i va estrenar l'Himne a Sant Jordi. D'aquesta banda de música van sorgir altres desaparegudes com "Música la Tercera", "La Novíssima" i"La Nova de Iris". Desde 1913 aquesta banda acompanya a la filà Miqueros, la més antiga del bàndol moro. Els músics porten un uniforme semblant al trage oficial de la filà mentre toquen "El moro del Sinc". Gonzalo Barrachina Sellés, autor de l'Himne de Festes, va pertànyer a la banda Nova d'Alcoi. Els músics de la família Almeria també eren d'aquesta banda. Enrique Castro va dirigir a la banda Nova d'Alcoi fins a 1966 i en 1975 abandonen la paraula "Iris" i passen a ser la Societat Musical Nova d'Alcoi. Van col·laborar en la gravació de molts discos de Ja baixen, la col·lecció de música festera. Baix la direcció de José Francisco Molina Pérez van evolucionar notablement en 1992, un any ple d'efemèrides. La banda Nova ha participat en els viatges de promoció turística alcoyana com l'expedició a Nova York o Fitur. José Maria Valls també és un destacat compositor de música festera molt unit a la banda Nova d'Alcoi, al igual que Moisés Olcina i Jordi Bernàcer. En l'acte de la Glòria acompanyen al bàndol moro. Desde 2009 el director de la banda Nova és José Antonio Linares i aquest any serà el director de l'Himne de Festes en el seu centenari. Enhorabona als músics de La Nova i llarga vida a la banda!

-UNIÓ MUSICAL D'ALCOI: 
Els antecedents de la Unió Musical d'Alcoi es troben en bandes antigues de 1905. Naix oficialment en 1928 impulsada per José Mompó, que va ser director fins 1952. Els músics de la banda Unió Musical provenien d'altres bandes alcoyanes de curta existència: "La pàtria", "El Trabajo", "La lírica moderna" i "La Creu Roja". La banda artística va tindre un gran auge en els anys de la Segona República i va haver de remodelar-se desprès de la Guerra Civil amb esforços. Alguns músics es van haver d'exiliar però la Unió Musical d'Alcoi va continuar el seu camí unint-se a la filà Llana. Francisco Agulló era el primer tro de la filà alcoyana i tenia un gran vincle amb la Unió Musical d'Alcoi. Així que José Albero li va dedicar "Llanero i president" en 1955. És la marxa mora que tots els anys interpreta la Unió Musical d'Alcoi en l'Entrada Mora. El músic militar Antonio Mompeán va dirigir a la banda en una època en la que la implicació i responsabilitat dels músics va donar com a resultat molts premis en Certamens Musicals. Va ser la primera banda de música d'Alcoi que va aparèixer en la televisió. En 1977 Vicente Iborra va agafar la batuta de la Unió Musical i en 1985 Rafael Mullor Grau. Aquest compositor també li va dedicar algunes peçes musicals a la filà Llana d'Alcoi. Per exemple "Als llaneros dianers", "L'entrà dels negres" i "Al primer tro". José Miguel del Valle va deixar de ser el director de la banda en 2004, abans del centenari de l'entitat. La banda va destacar en 2005 i 2006 al participar en els càrrecs cristians de la filà Muntanyesos. La Unió Musical d'Alcoi obri la Glòria interpretant l'Himne de Festes i sols acompanya a un bàndol en la Glòria Infantil. Tradicionalment és la banda que toca per a Sant Jordi el Xicotet en la Processó del Trasllat del dia 17 d'abril. També és destacable que la primera dona en dirigir l'Himne de Festes, Pilar Mompó en 1981, era membre de la Unió Musical d'Alcoi.


-AGRUPACIÓ MUSICAL SERPIS D'ALCOI:
L'Agrupació Musical Serpis d'Alcoi és la banda més jove i xicoteta de la ciutat d'Alcoi. Tan sols té 50 membres i es va formar en 1999. El president fundador és Roberto Company que va firmar els estatuts a finals del segle XX. La banda del Serpis destaca pels seus components juvenils i l'acadèmia de solfeig. En la Cavalcada de Reis Mags l'Agrupació Musical Serpis va darrere de l'Emissari Reial ja que les altres tres bandes van amb Melchor, Gaspar i Baltasar. La popularitat de la banda va augmentar en 2002 i a les Festes de Sant Jordi de l'any següent van participar per primera volta amb la filà Tomasines. És la única banda d'Alcoi que té contractada una filà cristiana. El fet de tocar per a la filà Tomasines ha fet que la banda del Serpis s'associe a marxes cristianes com "Ramón Petit", "Paco Jover" i "Pope", junt al pasdoble "Oh artista" de Fernando Caldeira que s'interpreta en la Primera Diana. Mentre que la resta de bandes d'Alcoi celebren el Concert d'Exaltació Festera al Teatre Calderón, l'Agrupació Musical Serpis d'Alcoi ho fa al Teatre Salesians. A més a més s'ha instaurat com a tradició que siga la primera banda en celebrar el seu concert. Per tant la banda del Serpis obri el cicle de música festera alcoyana. El director de la banda és Andrés Guerrero Mañas, encara que anteriorment ho va ser Francisco Carchano Moltó. En 2012 els músics de la banda del Serpis van fer tota una demostració d'amor a Nostra Festa al tocar per a l'alférez moro de la filà Benimerines baix una pluja de justicia. Al ser la banda més recent és també la més desconeguda entre els ciutadans però va guanyant en qualitat any rere any i té un futur pròsper com a banda de música alcoyana.


A part de les grans bandes de música, Alcoi també te un gran número de colles de tabals i xirimita. La proliferació d'aquest instrument típicament valencià a les últimes dècades ha fet que molts músics s'inicien en l'estudi de la xirimita. Els xirimiters han fet un gran paper en la recuperació de la cultura valenciana i li han donat més esplendor a les Entrades de Moros i Cristians. Les colles de xirimiters participen en ballets i boatos de càrrec i destaquen especialment en l'apartat musical de la filà Maseros. La filà Verds va ser de les primeres en introduir música de xirimita en la seua alferecia mora 1989. Les colles de tabaleters i xirimiters més destacades de la Comunitat Valenciana són "La Xafigà" de Muro, "Mal Passet" de Cocentaina, "Raval Jussà" d'Albaida, "Castell Vermell" d'Ibi, "El Sogall" de Castalla, "El Regall" d'Ontinyent, "El Marell "Els arreplegats" de Xixona, "El terròs" de Petrer i "L'Aljub" de Bocairent. Alcoi té varies colles de xirimiters prou nombroses i d'una qualitat reconeguda i admirada:
-Colla LA DEGOLLÀ de 1989. Lligada a la filà Realistes.
-Colla BARXELL de 1990. Lligada a la filà Muntanyesos.
-Colla LA CORDETA de 1993. Lligada a la filà Abencerrajes.
-Colla EL REBUIG de 1998. Lligada a la filà Andaluces.
-Colla SOL MAJOR de 2000. Lligada a la filà Mozàrabes.

Falta poc per al popular campionat esportiu relacionat amb les Festes d'Alcoi: El Trofeu Filaes. La cita és el dia 13 i 14 d'abril, en plena Setmana Santa al Poliesportiu Municipal Francisco Laporta. Els festers de les filaes poden competir en diferents modalitats d'esport, entre les que destaca el futbol, el tennis taula, la petanca i el basquet.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites