Analytics

lunes, 1 de mayo de 2017

RESUM MOROS I CRISTIANS ALCOI 2017


La Trilogia Festera Alcoyana 2017 ha resultat grandiosa en tots els sentits. Càrrecs esplendorosos, noves esquadres femenines, cap accident a l'Alardo, horaris ajustats i un clima fred però sense contratemps. El balanç és positiu i hi ha motiu per a l'alegria. El dia 21 d'abril es va celebrar la Festa del Pasdoble i José Antonio Linares va dirigir l'Himne de Festes. La banda Nova d'Alcoi va commemorar el seu 175 aniversari amb uns uniformes antics. "El Sig" de Gonzalo Barrachina complia 100 anys com a Himne de Festes i l'ocasió mereixia un homenatge: Els directors de l'Himne de Festes que continuen vius van desfilar junt a les bandes per a recordar passats "Dia dels músics" units i en germanor.


Les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi estan vivint en aquesta dècada una forta renovació a base de progressos considerables. Nostra Festa camina cap a la igualtat sense traïcions i mantenint la seua essència i sentiment. Semblava que a principis del segle XXI aquesta tradició s'estancava però desde 2012 s'han anat produint uns canvis significatius, encara que per a alguns majors no siguen bons. Destacable és la integració de les dones en les filaes, i cada any són més. Una mostra és que 5 filaes ja han tret esquadres femenines. En 2015 les primeres van ser Marrakesch i Realistes. Aquest 2017 les dos filaes mores i la filà Vascos han repetit a la Diana. I les dos esquadres femenines que s'han estrenat són de les filaes Xanos i Aragonesos.

La màxima expectació la van crear les festeres de la filà Xanos, en el seu any de capitania mora. Les 10 dones van arrancar la Diana Mora a la Plaça d'Espanya junt al Sargento Moro. És a dir junt a un home: Daniel Méndez que es mostrava tan il·lusionat com les festeres de ple dret. La modificació dels estatuts festers van permetre que les dones siguen dirigides pel Sargento si els toca esquadra dianera en l'any de capità. Per tant un càrrec masculí com el Sargento pot dirigir a esquadres, independentment del seu gènere. Això va passar en el gèlid matí del 22 d'abril i la primera esquadra mixta de la història d'Alcoi va ser molt aplaudida pel públic. Enhorabona a les dianeres i a la filà Xanos pel seu empeny.

Les dos Entrades van ser magnífiques i tant els moros com els cristians van deixar el llistó molt alt. Pròximament hi haurà al blog https://moroscristiansdealcoi.blogspot.com.es/ una amplia crònica dels 4 càrrecs festers, com tots els anys. De moment mostrem imatges sobre els capitans i alferes de les filaes Almogavars, Navarros, Xanos i Verds i les esquadres de negres.

Tomás Pascual Cantó va ser el protagonista del dia 23 d'abril: Dia del patró d'Alcoi. Aquest xiquet de la filà Aragonesos va desempenyar el càrrec de Sant Jordiet d'una forma exemplar. La seua simpatia va contagiar als alcoyans, sobretot en la Processó de la Relíquia. Al carrer Sant Llorenç li van llançar milers de clavells, una iniciativa de la filà Benimerines que està molt consolidada. El trage de Tomás Pascual el va fer David Blasco i estava format per un casc amb raspall roig i una capa de color granate. El trage tenia una corassa metàl·lica amb adorns daurats i platejats, unes tires de cuero marró i una falda curta de color blanc. El calçat comptava amb una part feta de metall. Un excel·lent disseny, poc innovador però amb uns detalls molt treballats.

El dia 24 d'abril va despertar amb l'acte del Contrabando entre les filaes Maseros i Andaluces. El to humorístic va ser evident i entre el diàleg en valencià i castellà es van soltar algunes bromes i temes d'actualitat, destacant l'expressió de moda "Claro que si guapi". Per altra part les dos estafetes van resultar espectaculars. El risc dels genets va augmentar l'adrenalina del públic.

Per primera volta els festers necessitaven el permís d'armes d'avantcarga per a poder disparar en l'Alardo i les facilitats posades van permetre salvar un acte tan nostre. La participació va ser prou alta, però es va notar un descens de 400 persones. Els directius de l'Associació de Sant Jordi es van mostrat satisfets, encara que hi ha que seguir treballant per a que Alcoi continue sent un municipi sorollós als pròxims anys. Es va proporcionar un kilo de pólvora a cada membre de les 28 filaes, si tenien la llicència que es podia aconseguir anteriorment de forma gratuïta. 2300 kilos de pólvora es van cremar dins dels trabucs en el conegut dia dels Trons. Les Ambaixades van tindre alguns problemes de megafonia i memòria. Però tant Juan Javier Gisbert com Ricard Sanz van fer una grandiloqüent demostració de teatre al carrer.

No sols el nou Sargento Cristià, Javier Lerma, va estrenar indumentària. També l'ambaixador cristià va lluir un original trage fet per a l'ocasió. Ignacio Trelis, assessor artístic de l'Associació de Sant Jordi, és l'autor del disseny, en el que no falta cotamalla. El descriu com a fidel a l'època medieval, realista i trencador, sobretot pel casc acabat en punta. La túnica blava té un dibuix, les corretges i la corassa són de cuero marró i la capa de color blanc.

Camilo Sesto, fill predilecte de la ciutat, va visitar el seu Alcoi natal durant uns dies i va disfrutar de la festa d'abril. Luis Sanus, Gabriel Barrachina, Fidel Mestre i José Jaime Bernabeu van desempenyar els seus càrrecs amb molta dignitat. Cal agrair a les filaes Almogàvars, Andaluces, Navarros, Xanos, Judíos, Realistes i Verds el fet d'haver-se involucrat al 100% en aquest any especial. Els fruïts de tan d'esforç són les ovacions del poble d'Alcoi. 11100 persones van eixir a les Entrades del dissabte. La fotografia de Jorge demostra el poder de les esquadres.

La Trilogia Festera posava punt i final amb el peculiar acte de l'Aparició de Sant Jordi. Han hagut queixes pel perill de tirar les fletxes amb massa impuls. La Creu Roja va atendre a 15 ferits per l'impacte de les fletxes i els servicis sanitaris van tindre que traslladar a un xic a l'Hospital d'Alacant. El Sant Jordiet, Tomás Pascual, va pujar al cavallet del Castell de Festes per a reviure el miracle de 1276. L'Aparició es va desenvolupar al so de l'Himne de Festes i un anàrquic Castell de Focs Artificials. Fins les Festes de Sant Jordi 2018!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites