Analytics

domingo, 4 de marzo de 2018

ICONOGRAFIA DE SANT JORDI EN ALCOI

La devoció i culte a Sant Jordi està molt arrelada en la ciutat d'Alcoi. Ell és el patró principal dels alcoyans i a qui van dedicades les famoses Festes de Moros i Cristians. És un dels sants més representats al mon i per això té una variada iconografia. La més coneguda és la d'un jove romà en actitud militar i també en ocasions portant un colom de la pau. La imatge a la que s'associa és a un cavaller sobre un cavall blanc i amb la creu roja sobre fons blanc. La llegenda de Sant Jordi matant al drac i salvant a la princesa també apareix en moltes pintures. Però la escultura típica de Sant Jordi en Alcoi és el denominat Sant Jordi Matamoros. El patró apareix llançant fletxes als musulmans que estan baix del cavall. Recorda als fets de 1276, quan el visir Al-Azraq va atacar Alcoi i els exèrcits cristians els van derrotar amb l'ajuda miraculosa del Sant de Capadòcia. En record dels festers que ja no estan entre nosaltres fem un repàs per la iconografia de Sant Jordi que hi ha en Alcoi. Que Sant Jordi els tinga en la seua glòria.

-Sant Jordi Eqüestre: Escultura de l'escultor de Picassent Enrique Galarza Moreno. Realitzada en 1940 per a suplir a l'anterior que s'havia destruït durant la Guerra Civil Espanyola. La imatge representa a Sant Jordi en posició de matar als infidels. Aquesta escultura meravellosa ix en la Processó General del 23 d'abril. Les andes són arrastrades per bous, excepte en 2001 per problemes amb els animals. Aquell any el Sant Jordi Matamoros va ser arrastrat per cavalls i les flors tapaven als moros de baix del cavall.

-Sant Jordi el Xicotet: Escultura de Sant Jordi amb la bandera i la palma del martiri a les mans. En 1944 se li va encarregar l'obra a l'escultor valencià José Rabasa en sustitució d'un anterior que s'havia perdut. Els àngels que envolten al patró al seu Temple són de l'artista Lorenzo Ridaura. Ix en Processó cada 17 d'abril en la Processó del Trasllat i torna a ser traslladat al seu lloc habitual al vespre del 24 d'abril, desprès de l'acte de l'Alardo.

-Sant Jordi el Xicotet antic: És una talla del segle XIX que s'utilitzava en temps passats per a les processons del 23 d'abril. El moliner Miguel Gironés va encarregar moltes figures de Sant Jordi durant la dècada de 1810 perquè era molt devot. En 2006 aquesta figura es va recuperar desprès de molts anys pensant que havia desaparegut en una de les batalles entre republicans i franquistes. Actualment es troba exposada al MAF, en la 1a planta del Museu Alcoyà de la Festa.

-Sant Jordi de la Rosaleda: Una escultura erigida al mig del parc de la Rosaleda. Pepe Gonzalvo va crear aquest monument públic, inaugurat el 21 d'abril de 1983, abans de la interpretació de l'Himne de Festes. Posteriorment a l'estructura metàl·lica del sant se li van afegir altres elements com el moro i el cristià, l'artesà fester, el símbol de la música i també l'aigua de la font. Una obra que fins hi tot en un entorn urbà trist brilla amb la llum del sol.

El Temple de Sant Jordi al carrer Santo Tomás guarda durant tot l'any la figura de Sant Jordi el Xicotet i del Sant Jordi Eqüestre. Un edifici religiós inaugurat en 1921 i d'estil bizantí segons l'arquitecte Vicent Pascual Pastor. És una església de planta central amb dos torres iguals en forma de prisma, una cúpula i precioses vidrieres i una rosassa. Les portes de bronze tenen dibuixos vegetals i geomètrics, ja que el Temple de Sant Jordi realça el gust artístic per la simetria. L'interior és xicotet i destaca el mural pictòric de Fernando Cabrera a l'altar major. Aquesta pintura conta els fets històrics de la batalla d'Alcoi en 1276, on Al-Azraq va perdre la vida i els cristians van guanyar per la intervenció divina del "Walí triomfant".

La Relíquia que Alcoi té de Sant Jordi és un dels dits del patró i s'exposa en unes magnífiques andes daurades que es trauen en processó el 23 d'abril. Daten de 1946 ja que les anteriors a 1936 estaven molt danyades i van ser restaurades per José David. Els components de l'esquadra d'enmig són els encarregats de transportar la Relíquia. 

El Pont de Sant Jordi és un dels ponts més emblemàtics i grans de la ciutat d'Alcoi. Uneix l'Alameda amb el centre històric de la ciutat. Va ser construït en 1931 sobre el riu Serpis i va ajudar al creixement de la ciutat al unir dos barris. Els seus arcs i la decoració han acabat sent tot un símbol d'Alcoi, la ciutat dels ponts per excel·lència. Una obra arquitectònica de Víctor Cune que va ser tan colossal i cara que es va decidir que tinguera el nom del patró.

En 2007 un Sant Jordi a cavall va baixar en tirolina desde el pont de Sant Jordi fins la Torre Na Valora. Es tractava de part de l'espectacle final del 750 aniversari de la fundació d'Alcoi. Un acte de cloenda per a celebrar l'otorgament de la Carta Pobla a Alcoi en 1256.

Per tot Alcoi hi ha una gran quantitat de taulellets de ceràmica dedicats al patró Sant Jordi. La iconografia no varia massa, però es poden veure les dos vessants: Sant Jordi matant al drac o als moros. Això si, sempre damunt d'un cavall blanc i amb casc. Alguns dels preciosos dissenys dels taulellets han il·lustrat la revista religiosa de l'Associació de Sant Jordi: Les Concòrdies.

 És imprescindible nombrar al Sant Jordiet, aquell xiquet de 9 anys que encarna al patró. Ell és el càrrec fester més important de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. Cada any un xiquet és elegit per sorteig per a representar al patró d'Alcoi. La indumentària canvia en cada Trilogia però manté unes característiques comuns, centrades en l'estil romà. El llistat de persones i filaes que han acompanyat al Sant Jordiet és enorme perquè el personatge es va instaurar en les Festes 1882. El Sant Jordiet és el protagonista d'actes com la Processó de la Relíquia o l'Aparició de Sant Jordi. En aquest 2018 el Sant Jordiet és Juanjo Valls de la filà Mudéjares.

Per últim recordem que hui comencen els Concerts d'Exaltació de Música Festera d'Alcoi 2018. Un cicle de 4 diumenges en les que les bandes de música d'Alcoi  oferiran un programa de marxes cristianes, mores i pasdobles molt divers i que abarca diferents èpoques i compositors. El Teatre Calderón s'omplirà d'espectadors durant el mes de març per a escoltar música festera.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites