Analytics

miércoles, 18 de abril de 2018

TRASLLAT DE SANT JORDI EL XICOTET I INFORMACIÓ FESTES ALCOI 2018


T'estime Alcoi, antiga fortalesa, gavella d'homes que somriuen encara en l'esperança per mantindre Sant Jordi com un símbol de solidària pau en creu vermella. Un dels protagonistes absoluts d'aquestes Festes de Moros i Cristians 2018 és Juanjo Valls Fuster. El tímid xiquet dels Salesians ha fet una palpable evolució fins sentir-se totalment identificat en el seu paper. Aquest progrés es nota a les entrevistes i fins hi tot els seus pares admeten que el xiquet de 9 anys està més involucrat. Un futbolista que no amaga la seua passió pel Real Madrid, i per la filà Mudéjares. És la seua filà desde que va nàixer i amb ella representarà el càrrec de Sant Jordiet.

José Vicente Jornet Moyà desempenya el càrrec de capità cristià 2018 amb la filà Navarros. Porta dècades preparant aquesta il·lusionant capitania i segur que no defraudarà al baixar pels carrers d'Alcoi el 22 d'abril. La música que l'acompanyarà serà la clàssica "Aleluya" d'Amando Blanquer, la primera marxa cristiana de la història. Les favorites seran la seua filla Paula Jornet i la seua dona Xelo Jordà, i el boato tindrà 2 ballets ben diferenciats. Per últim l'esquadra de negres estrena la marxa cristiana "Beltzak" de Francisco Valor Llorens.

Jorge Vaquer Calatayud és el futur, quasi present, capità moro 2018. La filà Verds ha recuperat la figura de l'empresari d'èxit com a càrrec fester. I és que Jorge Vaquer és l'industrial encarregat de la gran marca de cosmètics "Nirvel". En l'Entrada Mora s'estrenarà una meravellosa suite de 12 marxes mores de Saül Gómez, entre les que destaca "Kapytan" que acompanyarà al capità moro i rodella en la seua carrossa. Les favorites seran Consuelo i Lorena Vaquer. Al boato estan preparats 2 ballets forts i l'esquadra de negres és la única que ix amb una marxa mora de Rafael Mullor Grau: "Un moro mudéjar".

José Luis Calvo Silvestre serà l'alférez cristià 2018 per la filà Tomasines. Aquest fester de Muro és un clar exemple de que no és precís ser alcoyà de cuna per a sentir la festa i dedicar-se a preparar una alferecia. Als 58 anys desfilarà com a alférez tomasina amb la marxa cristiana "La penya el Cuc" de Juan Francisco Sanjuán. Una marxa cristiana dedicada a la filà Maseros de Muro, a la que pertany José Luis i que es converteix en un homenatge a la seua família murera. Parlant de família, les favorites seran Elisa Botella i Elia Calvo. La gran estatura de José Luis Calvo ha servit per a que el boato, amb 3 ballets, estiga inspirat en la figura de Pere III el Gran. L'esquadra de negres baixarà amb "Mai-Sabel" de Francisco Valor Llorens.

Santi Carbonell Quesada, famós dissenyador de trages per a Festes de Moros i Cristians, serà l'alférez moro de la filà Magenta. Aquest jove de 30 anys ha aconseguit agermanar a l'antiga filà Beduins i a la filà Cruzados, a la que pertany desde la infància. La favorita serà sa mare, Toñi Quesada, al donar-se el fet de que la seua parella, Omar Moreno, complirà la funció d'abanderat. L'acompanyen molts cavallers en un boato amb 2 ballets que mai han participat en les Festes d'Alcoi. Santi Carbonell desfilarà amb "Moros y cristianos", una peça musical de Camilo Pérez Monllor. També l'esquadra de negres desfila amb la fantàstica "Uzul el selmim" de Camilo Pérez Monllor. Alerta amb la sobreexplotació que està tenint aquesta marxa mora per part de les esquadres de negres als últims anys, ja que abans sols eixia amb la filà Abencerrajes.

La filà Maseros celebra en aquest 2018 el seu 175 aniversari. Una efemèride poc ressaltada però de gran importància. En 1843 es va fundar la filà dels valencians, dels llauradors del camp i desde aleshores és una de les filaes més carismàtiques de les Festes d'Alcoi. El seu disseny i la seua música distinta fan d'aquesta filà un punt i apart en el bàndol cristià. Una filà única molt volguda pels alcoyans i que a més a més està en molts altres pobles amb Moros i Cristians.

En l'apartat de dissenyadors destaca el retorn de David Blasco, desprès d'uns anys allunyat del disseny fester. Dels seus dibuixos eixirà tota la capitania mora de la filà Verds. També torna Juan Climent amb tota l'alferecia de la filà Tomasines, desprès d'un merescut any de descans. Antonio Aracil i Michel Abietar es reparteixen la capitania cristiana de la filà Navarros, mentre que l'alferecia mora de la filà Magenta també comparteix dissenyadors: Antonio Aracil i el propi alférez Santi Carbonell.

Nostra Festa està en un moment interessant i d'avanços. Desprès d'anys dubtosos per fi hi ha una adaptació notable als valors del segle XXI i la igualtat a les filaes va notant-se entre dones i homes. Ha hagut un canvi social en el que els festers veien amb llàstima que les seues filles abandonaren la filà als 18 anys. La crisi econòmica també ha fet necessària la incorporació de gent nova, sobretot dones, que pagaren la fulla a gastos sencers, i per tant foren membres de ple dret. Per això desde 2015 es veuen esquadres femenines a Alcoi. Les pròpies festeres van lluitar per eixir en moments difícils on la participació no estava tan acceptada. Hi ha que reconèixer la valentia d'aquestes xiques que van entrar a les filaes a pesar de les mirades i actituds masclistes d'alguns. Els mitjans de comunicació i Fonèvol s'han fet eco aquestes setmanes de que en unes poques filaes, com els Cordoneros, encara continua passant açò. El camí de la normalització de la dona en la festa implica a les 28 filaes alcoyanes.

L'Ajuntament ha posat en marxa una campanya per a previndre possibles agressions sexistes, amb punts informatius que ofereixen assessorament. "Alcoi diu no és no" consciència a la societat per a que no es produisca violència per raons de sexe. Una acció que ja es fa en moltes festes multitudinàries com els San Fermins de Pamplona o les Falles de València. 

Sense conflictes s'ha produït una primera Glòria Mixta, en la que Tania Aznar ha fet història com a primera gloriera de la filà Marrakesch. Les dones de la filà Realistes ja han fet Diana en tots els trams del recorregut i aquest any s'estrenen en la Diana Vespertina del Cavallet. Per primera volta unes festeres desfilaran en la vesprada del 23 d'abril en aquest acte desenfadat de les filaes Realistes i Berberiscos. La filà Alcodianos va ser la primera en tindre una festera de ple dret i 20 anys desprès d'aquest fet històric per fi aconsegueixen fer Diana, en la que per suposat estarà Núria Martínez. Les festeres de la filà Maseros tambá faran història al arrancar la Diana en l'any del 175 aniversari, motiu pel qual portaran un gaiato especial.

Per a finalitzar recordem que ahir dia 17 d'abril es va celebrar la tradicional "Processó del Trasllat de Sant Jordi el Xicotet". Un acte religiós en el que participen els devots del patró i la directiva de l'Associació de Sant Jordi. El temps inestable que estem tenint aquesta primavera va respectar l'acte desde les 20:15. El Sant Jordiet Juanjo Valls va acaparar totes les mirades desde el Temple de Sant Jordi fins l'Església de Santa Maria, on va acabar la processó.

Per finalitzar convidem a tot el mon a viure les imminents Festes de Moros i Cristians 2018. Enhorabona a tots els festers i festeres que participen en aquestes espectaculars Festes en honor a Sant Jordi. En especial desitjar sort a les dones, homes i xiquets que s'estrenen o ixen per primera volta. El dia 21 d'abril Alcoi viurà l'inici de la seua celebració més gran. Bene Ripoll dirigirà l'Himne de Festes desde la Plaça d'Espanya. A partir de les 19:30 els carrers s'ompliran de festers, públic i bandes de música per a anunciar que "Nostra Festa ja cridant-nos està".

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites