Analytics

sábado, 7 de abril de 2018

HORARI ENTRAETES ALCOI 2018

Amb el mes d'abril encetat els carrers del centre d'Alcoi trenquen la monotonia amb l'arribada de les "Entraetes", un acte nocturn i quasi diari. Eixes tradicionals desfilades festeres en les que les filaes vestides de paisà assagen públicament el que passarà el pròxim 22 d'abril. Les Entraetes pel carrer Sant Nicolau estan més abarrotades que al carrer Sant Llorenç, com és habitual. Com la Glòria es va celebrar prou prompte, aquest any el cicle d'Entraetes és bastant extens.

Els dies grans d'Entraetes es concentren en els caps de setmana, sobretot quan desfilen les esquadres de negres. A l'enllaç sobre "Entraetes" ja vam parlar de les característiques d'aquestes desfilades informals a l'aire lliure. Enguany aquestes 6 esquadres de negres són les dels càrrecs festers, no hi ha cap commemorativa, encara que la filà Maseros celebra el seu 175 aniversari. Les esquadres del capità de Navarros i Verds, les esquadres de l'alférez de Tomasines i Magenta i les 2 esquadres d'enmig d'Asturianos i Berberiscos.

Els balcons ja estan engalanats per a ser l'escenari de les Enraetes. Molts veïns del casc històrics ja han posat el rodabalcons amb la creu de Sant Jordi sobre fons blanc. També les famílies dels càrrecs festers han preparat uns balcons especials, que destaquen per damunt de la resta. De molta bellesa i bon gust són els balcons del Sant Jordiet, Juanjo Valls de la filà Mudéjares. També podem veure que els càrrecs moros han cuidat l'estètica dels seus balcons:

Degut a la positiva acceptació que ha tingut el Cartell de Festes 2018 de José Borrell, les crítiques aquest any s'han centrat en la fotografia publicitària que l'Ajuntament d'Alcoi fa de les Festes de Moros i Cristians. Aquesta publicitat pensada per al turisme apareix en marquesines i tanques d'anuncis arreu del territori espanyol. La polèmica sorgeix de que se'ls va oblidar nombrar que les Festes d'Alcoi es celebren en honor a Sant Jordi. De totes formes la imatge, de l'esquadra d'enmig de la filà Cruzados en 2014, és molt espectacular i serveix com a reclam per a que ens visiten els dies 22, 23 i 24 d'abril.

"El alma de la fiesta" és el sainet fester alcoyà que aquest any presenta el Quadre Artístic de l'Associació de Sant Jordi. Una comèdia emotiva de Óscar Martínez dirigida per la seua mare, Marisa Albero. Els tickets estan a la venta i es poden comprar a la taquilla del Teatre Calderón o a la web www.ticketalcoi.com. 15 actors i actrius representaran una obra que s'ha descrit com un sainet, diferent, mai vist i que no té influències d'Armando Santacreu. Les funcions teatrals seran el divendres 13 d'abril a les 20:30 i el dissabte 14 d'abril en doble sessió: A les 18:00 i les 20:30.

Amb el final de la Setmana Santa 2018 el Castell de Festes comença les seues jornades de portes obertes. Desde fa uns anys és visitable per dins i molts xiquets entren a descobrir que hi ha per dins d'aquesta monumental infraestructura de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. La Setmana Santa es va viure intensament en Alcoi desde el Diumenge de Rams, amb la Processó del Comiat i la benedicció de palmes fins el Diumenge de Resurrecció. La vesprada més destacada va ser la del Divendres Sant, quan es va fer la Processó del Santo Entierro.

Però si Alcoi té una Processó rellevant, dins de la seua discreta Setmana Santa, eixa és la coneguda Processó dels Xiulitets. Un any més els matiners no es van veure decebuts per una trepidant Processó, on la Mare de Déu es reencontra amb el seu fill ressuscitat. La ràpida carrera de la Mare de Déu pel carrer Sant Nicolau no va tindre cap entrebanc. Xiquets, joves i adults van compartir l'alegria de Jesucrist fent sonar les tradicionals botijes amb aigua. Pel soroll d'aquest recipient de fang la Processó s'anomena dels Xiulitets.


Desprès de la Setmana Santa va arribar el pregó dels moros i cristians: És a dir la Glòria Major. D'aquest important pròleg farem un detallat article pròximament. I és que demà dia 8 d'abril es celebra la versió amb xiquets d'aquest acte anunciador. La Glòria Infantil començarà el diumenge a les 12:00 desde el Partidor i acabarà a les 14:00 al Temple de Sant Jordi, sempre que no hi hagen parons i problemes organitzatius que alteren l'horari.

El calendari va descomptant dies i sense pausa s'apropa la Trilogia Festera Alcoyana. Fins hi tot el Pont de Fernando Reig s'obrirà de nou per a facilitar el tràfic als visitants. La posada a punt d'aquest pont, imprescindible per a eixir de la ciutat direcció Alacant, és molt esperada desprès d'estar mesos en obres. A dos setmanes del dia els músics ja es respira ambient fester gràcies a les Entraetes. El temps passa volant i en pocs dies podrem viure grans espectacles als carrers principals d'Alcoi. Així que carpe diem!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites