Analytics

miércoles, 28 de diciembre de 2016

ANYS HISTÒRICS CAVALCADA DE REIS MAGS ALCOI

La Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi és l'acte central de la epifania dels tres reis d'Orient que van a visitar al Jesuset. Aquesta màgica desfilada es celebra en tots els pobles d'Espanya cada 5 de gener. Però Alcoi té l'orgull de tindre la Cavalcada més antiga d'Europa i possiblement del mon. Es remunta a l'any 1885 però la primera de totes les celebrades a Alcoi data de 1866, fa 150 anys exactament. Desde el segle XIX han ocorregut grans esdeveniments i el Nadal Alcoyà ha evolucionat tant com la societat, però les tradicions més arrelades d'aquestes comarques valencianes continuen vigents. Fem un retrocés en el temps per a repassar els anys històrics de la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi.

Any 1846: Els antecedents de la Festa dels Reis Mags a Alcoi provenen dels anys 40 del segle XIX. Alcoi començava la seua industrialització i el conegut Tio Piam reunia en la nit del 5 de gener als xiquets per anar a l'entrada d'Alcoi a rebre als monarques. La distracció va permetre durant anys que els regals arribaren a les cases dels xiquets. 

Any 1866: Els origens de la Cavalcada es troben en el 5 de gener de 1866. Un grup de joves va organitzar una modesta Cavalcada amb antorxes per a que els 3 Reis Mags besaren i saludaren a tots els xiquets. L'acte pioner va causar sensació perquè fins hi tot la Banda Nova d'Alcoi va tocar en la primera Cavalcada. Eren temps difícils i els conflictes laborals van fer impossible que es repetira el passeig durant els anys següents. 

Any 1885: Desde aquell any es celebra en Alcoi la Cavalcada de Reis Mags. La societat "El Panerot" assumeix la responsabilitat d'organitzar un acte esplendorós per donar la benvinguda a Melchor, Gaspar i Baltasar.

Any 1887: Es penja per primera volta el Telegrama. Aquest anunci imprès es penjava en la façana d'un edifici cèntric i es repartia pels comerços en forma de cartell. Hui en dia encara es penja el Telegrama a la Plaça Espanya com un text de lletres gegants. 

Any 1889: Naix l'acte de "Les Pastoretes". Els xiquets i xiquetes es vestien de pastorets per a oferir balls i cistelles de verdures a la Sagrada Família. Aquest acte entranyable es continua celebrant per a adorar al Jesuset i conta amb la participació de carros, danses i animals. 

Any 1913: Camilo Pérez Monllor composa una peça musical pensada per a acompanyar el pas de Ses Majestats. "L'entrà dels Reis" va tindre una gran acceptació i continua sent la música oficial de la Cavalcada d'Alcoi més de 100 anys desprès de la seua estrena.

Any 1923: Un nou acte es suma a la celebració dels Reis Mags a Alcoi: El Bando. L'Emissari Reial apareix com a personatge principal, amb la finalitat d'anunciar als xiquets que els Reis Mags estan prop. El primer Bando es va llegir al migdia del 5 de gener i era un text escrit pel poeta Enrique Abad Vilaplana. En 1915 una impremta ja havia publicat un article per a informar de l'arribada dels Reis.

Any 1924: El Bando es completa amb la Burreta. Els xiquets dipositaven les seues cartes dins d'unes bústies que transportaven burretes. Darrere l'Emissari anaven uns quants animalets que havien portat la filà Gusmans. Aquesta filà cristiana va organitzar l'acte del Bando que es va instaurar gràcies a la bona rebuda del públic. En l'actualitat segueix sent un acte oficial i convoca a tota la societat alcoyana cada 4 de gener.

Any 1931: Es consolida l'acte del Bando amb la declamació en valencià de l'actor Antonio Quereda com a Emissari Reial. Desprès de l'acte del Bando es van encendre antorxes al Preventori. Les fogueres a la muntanya marquen el lloc on s'ubica el campament on els patges passen la nit. Es reparteixen cartes impreses per a que els xiquets puguen escriure els seus desitjos i il·lusions i demanar regals als Reis Mags d'Orient.  

Any 1940: Desprès de la Guerra Civil es va recuperar la Trilogia dels Reis Mags. La tradició religiosa va ser recolzada pel règim dictatorial i els dirigents franquistes d'Alcoi van assumir l'organització de la Cavalcada. Els patges van començar a pujar als balcons per a entregar els paquets amb els regals dels xiquets. Els típics negrets i les seues escales per ascendir a les cases guanyen molta popularitat. Els coets i traques van ser substituïts per un castell de focs artificials. En l'actualitat els focs artificials es tiren desde darrere l'Església de Santa Maria.

Any 1956: La forta pluja i el temporal de fred van deslluir les celebracions de Nadal d'aquell any. Desde 1908 no s'havia suspès la Cavalcada a conseqüència de l'oratge i "El Frente de Juventudes" va decidir que la Cavalcada es celebrara, encara que sols el portador de l'estrella va aguantar sobre el cavall. L'Emissari anava llegint el Bando desde un cotxe amb altaveus i els tres monarques anaven dins de cotxes. 

Any 1965: Per primera volta es penja a la façana de l'Ajuntament el Cartell de la Cavalcada. El primer Cartell visual va ser obra de Antonio Pérez Jordà i es va inspirar en els coneguts dibuixos animats de la televisió. La xiqueta de "Vamos a la cama que hay que descansar" era la protagonista. Les carrosses al·legòriques que es van estrenar a la Cavalcada van quedar deslluïdes per la neu que va caure.

Any 1969: Es funda l'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags, una entitat creada exclusivament per a preparar tots els actes del Nadal Alcoyà, sobretot la Cavalcada del 5 de gener, com a acte principal. L'Associació d'Amics dels Reis Mags queda constituïda en 1970 i aporta grans canvis en l'estructura de la Trilogia dels Reis Mags, introduint la figura dels 3 ajudants de Melchor, Gaspar i Baltasar.

Any 1972: Els Reis Mags desfilen per Alcoi damunt de tres camells provinents de Madrid. Fins aquell any havien baixat pels carrers d'Alcoi en carrosses, cavalls o a peu, per això la sorpresa del públic va ser majúscula. L'impacte va ser tan fort que hui en dia ses Majestats continuen desfilant sobre camells. També es va renovar tota la roperia i tots els trages de la Cavalcada van ser inèdits. Els fabricants tèxtils van rebre molts donatius i subvencions del consistori i l'Associació per a poder confeccionar la gran quantitat de vestimentes.

Any 1979: Es canvia l'itinerari de la Cavalcada de Reis Mags. Comença en el Camí i segueix per la Font Redona, el carrer Sant Nicolau, la Plaça Espanya, Sant Llorens, Avinguda País Valencià, pont de Cervantes, Alzamora, pont de Sant Roc i l'Alameda. El Bando fins hi tot va passar per un tram de Na Saurina i la part de Entenza per a que la comitiva acabara davant la seu de l'Associació d'Amics dels Reis Mags. El recorregut es va allargar tant que la durada de la Cavalcada va augmentar considerablement, però més pisos es podien beneficiar de la visita dels patges pujant pels balcons.

Any 1981: El dia 6 de gener, desprès d'una magnífica Cavalcada en la que es van estrenar carrosses i vestuaris, els 3 Reis Mags van visitar els centres benèfics. Una novetat ja que fins aquell any sols visitaven els hogars infantils, l'hospital, els centres de majors i el campament militar Molí. En Les Pastoretes es repartien paperets amb els versos premiats de Joan Valls.

Any 1984: L'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags desapareix per problemes amb els polítics i falta de diàleg amb l'Ajuntament. L'expectació va ser màxima perquè l'Ajuntament era la nova organitzadora de la Trilogia dels Reis Mags. Les filaes arropen als Reis Mags en aquesta nova etapa i es decideix potenciar l'acte de l'Adoració. Se li va donar protagonisme als focs artificials i la música ja que va sonar el "Haleluya" de Haendel. 

Any 1985: La Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi celebra el seu Centenari. Amb 100 anys complits la Trilogia dels Reis Mags es tot un referent però l'Ajuntament volia millorar les Pastoretes i el Bando, sense perdre la senzillesa que els caracteritza. En la nova etapa se li dona un gran importància als antorxers, als romans i als egipcis que formen el boato de la Cavalcada. Per a commemorar la llarga història de la Cavalcada es van publicar llibres i es van fer molts actes culturals. El recent concurs de Cartells el va guanyar el tàndem de Rosana Crespo i Enrique Soler. Desde aleshores el Cartell Anunciador de la Cavalcada es elegit per un jurat professional.
Any 1989: La CIV Cavalcada de Reis Mags va contar amb noves carrosses i el grup de danses Carrascal ballant al so d'instruments tradicionals. Però la sorpresa més gran va ser l'aparició de dos elefants tancant la comitiva darrere els paqueters.

Any 1993: Van haver grans canvis en l'acte del Bando. Es van suprimir els grups de tambors i cornetes per a donar-li un ambient més popular i nadalenc a l'acte. La proposta del grup de danses Carrascal va funcionar i el públic va alabar la substitució de reminiscències militars per cançons populars com "Barrabàs". Gregorio Casasempere va estrenar la composició musical "Crida i clam" per a acompanyar expressament a l'Emissari Reial. La Cavalcada va contar amb egipcis i mores del zoco i va ser retransmesa per Canal 9. La televisió pública valenciana retransmetia l'Adoració en directe desde 1991.

Any 1996: Els personatges del Tirisiti participen en l'acte del Bando. El sereno de carn i ossos va entusiasmar als xiquets que li preguntaven "Quina hora és?". L'agüelo interactuava amb els espectadors fent malifetes i Tirisiti i Tereseta anaven agarrats de la ma. Altres persones van encarnar a les beates, el torero i el clero que apareix al tradicional "Betlem de Tirisiti". Per primera volta el Tio Piam va declamar el seu pregó, recuperant aquesta figura històrica.

Any 2001: La Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi es declarada d'Interès Turístic Nacional. La primera Cavalcada del mil·lenni es va iniciar puntual amb l'estrela guiant la comitiva. Els cavalls i camells pertanyien a la Quadra Peluca que s'encarrega dels animals desde principis del segle XXI. Cal destacar que als anys 90 els Reis Mags van tindre problemes amb les muntures varies voltes i més d'un rei Gaspar va caure del camell en anys consecutius. 

Any 2002: Els grups de romans perden protagonisme en la Cavalcada i van afegint-se participants que representen el poble, en total 1200 integrants. Les danses tradicionals, els pastors i castanyers i les balladores encapçalen el boato dels Reis Mags. La Generalitat Valenciana anunciava que el Tirisiti era Bé d'Interès Cultural. La pluja no va ser obstacle per a que les burretes, l'Emissari i el Tio Piam eixiren al carrer en la vesprada del 4 de gener.

Any 2005: S'estrena la carrossa de l'Emissari Reial que continua aprofitant-se per a l'acte del Bando. El disseny d'Alejandro Soler incorporava una estrela lluminosa i les corones de Melchor, Gaspar i Baltasar. L'Associació de Sant Jordi també es va encarregar dels nous trages dels monarques. Les tres vestimentes dels savis Reis Mags s'inspiraven en territoris com Síria i Aràbia i eren més realistes i fidels, segons el seu autor Fernando Gisbert. Aquesta interpretació dels tres personatges com a erudits astrònoms no va agradar del tot i els trages es van canviar per altres en 2007 gràcies al Casal.

Any 2009: Els Reis Mags d'Alcoi es fan notar en la Fira de Turisme de Madrid. La representació de la Cavalcada incloïa als camells i als patges pujant per les escales. Fins hi tot Felipe i Letizia, en aquell moment prínceps d'Astúries, es van apropar al estand d'Alcoi per a inaugurar Fitur. La segona festa més important d'Alcoi va tindre la seua publicitat en una fira turística de caràcter internacional. La visita dels Borbons va fer que la Cavalcada de Reis Mags tinguera una gran repercussió mediàtica el dia 28 de gener de 2009.

Any 2010: Es commemora el 125 aniversari de la Cavalcada de Reis Mags més antiga d'Espanya. Nombrosos actes recordaven l'efemèride. Van haver exposicions, un logotip especial, una campanya de patges al balcó i llibres publicats. Una comissió especial va dur a terme una magnífica Cavalcada que es va veure empanyada pel mal temps. Els 3 Reis d'Orient van lluir nou vestuari i l'assistència a la desfilada va ser massiva. Poc desprès, ja en 2011, la Cavalcada va ser declarada Bé d'Interès Cultural per les seues singularitats especials.

Any 2014: La renovació dels trages dels Reis Mags cada 4 anys coincideixen amb un homenatge a Alejandro Soler. La mort del pintor va causar una gran commoció i es va decidir que els dissenys pòstums d'Alejandro Soler es convertiren en els nous trages dels Reis Mags, l'Emissari i tot el seguici. Els bocetos plasmats en la realitat van resultar una meravella i la CXXIX Cavalcada de Reis Mags 2014 es recordada com una de les millors de la història.

Any 2016: Una nova iniciativa relacionada amb els Reis Mags naix a Alcoi: El campament Reial. Es tracta d'una zona en la muntanya on estan allotjats ses Majestats durant la seua visita del 5 de gener. Hi ha una tenda de campanya on lligen les cartes i els xiquets poden pujar a veure paquets, els camells i a alguns patges. Per a visitar el Preventori i el campament hi ha que fer un donatiu solidari i pujar en autobús. La resposta dels alcoyans va ser impressionant i l'experiència es repeteix en 2017. Feliç any nou.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites